szerző:
Balkányi Nóra - Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerda óta hatszáz filmes szakember írt alá egy nyílt levelet, amiben kijelenti: nem szeretne együtt dolgozni a jövőben Kálomista Gábor producerrel. A levél előzménye a Kút című film egyik jelenete volt, amelyben a producer egy tévéképernyőn tűnik fel pár másodpercre. A jelenetet a film készítői kiszedték, majd elnézést kértek, az ezt követő kiállással azonban sokan egzisztenciájukat tették kockára. Az ügy túlmutat a felháborodást kiváltó eseten, de kérdés, fog-e bármi változni a filmeseket évek óta kiszolgáltatott helyzetben tartó rendszerben.

Mi történt eddig?
  • Gigor Attila a Kút című filmjében pár másodpercre feltűnik Kálomista Gábor, amint a HírTV Páholy című műsorában beszél. A tévében.
  • Gigort az azóta brutális gyorsasággal megszüntetett Népszabadságban kérdezték a film premierje után erről a jelenetről is. A rendező válaszában kritikusan fogalmazott, de azt mondta, nem Kálomista személye volt a lényeg.
  • Kálomistának ez nem tetszett. Nem is tudott arról, hogy szerepel a filmben.
  • Felháborodásában fehívta majd levelet írt a gyártó KMH Film vezetőjének, a Kút producerének, Pusztai Ferencnek, amelyben az ominózus jelenet kivételére szólította fel, mivel az szerinte sértette a személyiségi jogait. (A filmben szereplő műsorrészletben Kálomista Schilling Árpádra mondja, hogy „ugat”, és ekkor teszi azt a kijelentést, hogy tegye fel a kezét, aki 2 Schilling-darabnál többet látott. Ez azonban csak a történetet jól ismerőknek ugorhatott be ebben a néhány másodpercben.)
  • Az eredeti kópiákat visszahívták, a jelenetet kivették és az új verziót küldték a moziknak.
  • A szakmában ezután pletykák indultak arról, hogy Kálomista továbbment, és nem foglalkoztatta tovább azokat a szakembereket gyártócége, a Megafilm futó – vagy még el nem indult – projektjeiben, akik a Kútban is dolgoztak.
  • Jelenlegi állás szerint 640 filmes nyílt levélben reagált a történtekre. „Etikátlannak tartjuk azt, hogy a Megafilmnél (Kálomista gyártócége - a szerk.) már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat megalapozott indoklás nélkül” – írják.
  • Kálomista Gábor tagadja a vádakat. Szerinte nem cenzúra történt.
  • Pusztai Ferenc elismerte, hogy ő vetette ki a filmből a jelenetet, és elnézést kért az esetért. Pedig jogi tanácsadói szerint nem lett volna köteles a cserére.

"Ez a dolog hosszú távon fejthetné ki a hatását, ha már ciki lesz Kálomistának dolgozni” – mondta egy neve elhallgatását kérő, a nyílt levelet aláíró és a helyzetet közelről ismerő filmes. „Nem véletlen, hogy ilyen hamar ilyen sokan reagáltak. Kálomista neve évek óta szitokszó a szakmában… minden versenyhelyzetet ellehetetlenít."

"Mit lehetetlenítek el?" – kérdezett vissza Kálomista Gábor, amikor szembesítettük ezekkel a vádakkal. "Mások is jutnak állami támogatáshoz rajtam kívül, Herendi Gábor például 2 milliárd 78 milliós Filmalap-támogatásból forgathatta a Kincsemet, de a levél aláírói között is vannak olyanok, akik támogatáshoz jutnak."

Ez a szembenállás azonban már régebbről származik, a Kút premierjét követő események hozták valójában a felszínre a sérelmeket (ezekről később). Kálomista tagad és személyiségi jogokra hivatkozik, a filmesek pedig szeretnék, ha többet ilyen nem fordulna elő, ezért a tiltakozás egy szakszervezet felállításának előszele lehet.

Akiknek elő kéne állniuk, nem állhatnak elő

A hvg.hu-nak több filmes forrás is állítja, hogy a Kálomista Gábor által hivatalosan említett, a Kút után összesen két módosított szerződésű filmesnél több, minimum hat-nyolc ember lehet érintett. Gigor Attila a RTL Klub péntek esti híradójában már öt emberről beszélt. Két szerződésmódosítás tényét Kálomista sem tagadja, azonban pontosan nem tudni, mi változott ezekben a produkciós megbízásokban.

Gigor Attila a Kút forgatásán
©

Kálomista kérdésünkre hangsúlyozta, hogy ez a két módosítás közös megegyezéssel történt, és a két érintett nem is írta alá ezek után a tiltakozó nyilatkozatot. "Akik 20-25 emberről beszélnek, jó lenne, ha bizonyítanák ezt. Be lehet jönni a Megafilmhez, és utána lehet nézni, hogy létezik-e feketelista" – válaszolta kérdésünkre a Megafilm vezetője.

Filmes forrásaink szerint azonban az érintettek azért nem állhatnak elő, mert titoktartás kötelezi őket. Amennyiben bármilyen információt kiadnának a szerződésükről, perelhetővé válnának. Továbbá a filmes szakmában bevett szokás, hogy szóbeli megállapodást köt a gyártó a stáb tagjaival, és csak utólag a forgatás vagy az utómunka befejezése után kötnek szerződést. Ezeknek a szóbeli megegyezéseknek a lemondását is nehéz lenne bizonyítani.

Minden nap megkérdőjelezik a döntés helyességét

"A 20 vagy annál több főt nem mi terjesztjük" – válaszolták kérdésünkre a levél kezdeményezői a 444.hu cikkében említett számra reagálva. "Elképzelhető, hogy szerződést bontani – avagy, Kálomista urat idézve: szerződést módosítani – csak két emberrel kellett, de még 3-4 esetről tudunk, ahol munka megkezdése és a szerződéskötés előtt kellett felállnia embereknek. Nemcsak a Megafilm Service Kft.-ről van szó, hanem a Megafilm Kft.-ről is, bár Kálomista úr a levelében valamiért csak a sorozatokat gyártó Service-t említi."

A számok tisztázása lehetetlen, de a HírTV-n Veiszer Alinda műsorában péntek este beszélt először nyíltan a történtekről Gigor Attila rendező és Pusztai Ferenc producer. Elmondásuk szerint volt vita köztük arról, kivegyék-e azt a pár másodpercet a filmből. Gigor végül kezdeti ellenkezése után azért ment bele a kópiacserébe, mert nem akarta, hogy a filmben dolgozók lássák kárát annak, ha nem változtatnak. Pusztai szerint az is benne volt a pakliban, hogy a film a jogi viták miatt lekerül a mozik műsoráról.

Gigor Attila és Pusztai Ferenc
©

Mindketten hangsúlyozták, hogy a film kontextusában lényegtelen jelenetről van szó, a nézők nagy részének konkrétan fel sem tűnt Kálomista. "Ha Kálomista Gábor látta volna a filmet, nem történt volna ez" – fogalmazott Pusztai. A producer szerint abban azonban  hibázott, hogy nem hívta fel korábban Kálomistát. De a döntése helyességéről minden nap elgondolkodik.

A producer és a rendező véleménye a későbbi petíció megítélésében is eltérő. Pusztai szerint nem ez a módja a szakmai problémák kezelésének, míg Gigor szerint a tiltakozás legitim. "Azzal vigasztalom magam, hogy azért csak 5 ember szenvedte kárát az esetnek, mert cseréltük a snittet."  A rendező szerint olyan kollégái írták alá ezt a levelet, akik évek óta hallgatják azokat a történeteket, amik arról szólnak, hogy nem szakmai okok döntenek egy-egy filmes munkáról. "Lényegtelen, hogy ez melyik produkciós cégnél történik meg. Mindenki tudja vagy tudni véli, hogy vannak olyan produkciós cégek Magyarországon, ahol iszonyatos retorziók lehetnek nem szakmai hiányosság miatt. Az sem véletlen, hogy a Megafilmről egy ilyen elterjedt, és több mint 600 ember írt alá egy nyilatkozatot, mert hitt a tartalmában.”

Példátlan kiállás, de lesz következménye?

A szakmában dolgozók körében elterjedt nézet, hogy ahol Kálomista Gábor gyártócége, a Megafilm szerepel pályázóként, ott tuti a siker. Részletesen feltárt nyilvános adatok mutatják, hogyan került sok milliárd közpénz a Kálomistához köthető projektekhez (lásd például az Átlátszó sorozatát). Az erős befolyás miatt sok szakember azt feltételezi, hogy a jövőben nem jut elég munkához, ha nemet mond egy-egy Kálomista-produkcióra – témától vagy az adott projekt szakmai minőségétől függetlenül.

Mindez egy olyan rendszer jellemzője, ahol állami támogatás nélkül nehéz filmezni. Az Andy Vajna-féle Filmalap mellett a másik legnagyobb forrás a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Mecenatúra programja, ahol az egyik legtöbb megrendeléssel dolgozó alvállalkozó ismét csak Kálomista Gábor.

"Eléggé kimaxolja a dolgokat. Saját színházában forgatja például a saját sorozatát, tehát önmagának fizet helyszínbérlést (a Csak színház és más semmi érdekessége, hogy a Tháliában készült, ahol Kálomista menedzser-igazgató – a szerk.)” – említette példaként az egyik aláíró, aki legalább részben Kálomistát okolja azért is, hogy Goda Krisztáék egymilliárdból készült Veszettek című filmje érdemtelenül nagyot bukott, szerinte a megfelelő promóció hiányában.

Csányi Sándor, a Csak színház és más semmi egyik szereplője Kálomista Gáborral
©

Egy másik filmes forrásunk szerint azonban egyáltalán nem tesz jót ez a hercehurca a szakmának. "Mi leginkább dolgozni szeretnénk. És azt is hozzá kell tennem, nem Kálomista Gábor az egyetlen olyan magyar producer, akinél a minőséget olykor felülírja a pénz. Kálomistát nem érheti az a vád, hogy csak olyanokkal dolgozna, akik az ő politikai nézeteit osztják. Ez soha nem érdekelte. Csak az érdekli, ha nyilvánosan támadják. Az aláírók nagy része pedig soha nem is dolgozott vele, és nem is fog, mert megvannak a saját producereik, alkotótársaik."

Ebben a környezetben példa nélküli a mostani kiállás, de egyelőre nem látni, lesz-e valós következménye. "Nem titkolózunk, de nem ez a lényeg most, hanem az ügy, amire fel akartuk hívni a figyelmet” – mondták a hvg.hu-nak a nyílt levél indítói. "Amit szerettünk volna, azt már elértük: ráirányítottuk a figyelmet egy fontos ügyre. Politikai hovatartozástól függetlenül, minden korosztályból csatlakoztak a kollégák. Ez külön öröm. A jövőre nézve pedig mindenképp szükséges, hogy érdekvédelmi szervezetek, szakmai fórumok-közösségek épüljenek ki (újra). Talán ennek a hiányára is sikerült felhívnunk a figyelmet" – fogalmaztak.

A történteknek még egy gyakorlati következménye lehet: nemrég felütötte szakmai berkekben egy pletyka a fejét arról, hogy Andy Vajna helyét Kálomista Gábor veszi át a Filmalap élén. "Szerintem egy ilyen ügy után ennek a pletykának már nincs alapja, nem tudnám elképzelni, hogy őt nevezzék ki a Filmalap élére" – mondta egy filmes forrásunk.

A levelet sok pályakezdő is aláírta, és többségben vannak a 30 körüli szakemberek. Tették ezt úgy, hogy sokan attól tarthatnak, ezzel elvágnak maguk elől egy lehetőséget, ami akár gyakorlati terepet, bevezető utat adhatna számukra. Az egyik általunk megkérdezett szakember szerint a levél hátulütője, hogy stigmatizálhatja azokat, akik nem kockáztathatnak. "Egy rendező számára remek gyakorlási lehetőség például egy-egy sorozat levezénylése." Sorozathoz jutni a köztévén pedig – mondják – kálomistás kapcsolat nélkül nem könnyű. "Talán ez a botrány áttörést hozhat, hogy minél többen nemet mondjanak neki" – tette még hozzá.

"A 600 aláíró azért jelent valamit. Aki ezt aláírta, valószínűleg tartani fogja magát ahhoz, hogy nem dolgozik többet a Megafilmmel. Filmes területen sok a hiányszakma itthon, így ezek után biztosan nehezebb lesz minőségi embert találnia a Megafilmnek" – vázolta fel a várható következményeket egyik másik forrásunk.

Kik írtak alá?

A levél aláírói közül az ismert és sikeres nevek – Nemes Jeles László, Mundruczó Kornél, Jeles András, Fliegauf Bence, Hajdu Szabolcs, Szomjas György, Bodó Viktor, Pohárnok Gergely, Török Ferenc, Sárosdi Lilla, Janisch Attila, Herendi Gábor, Enyedi Ildikó, Szász János, Tóth Orsi, Vágvölgyi B. András, Gryllus Dorka, Kálid Artúr, Kovács Patrícia, Hujber Ferenc, Hámori Gabriella, Osvárt Andrea – nem kockáztatnak akkorát, kiállásuk viszont szimbolikus lehet a tehetséges fiatalok előtt. A fiatal, már sikereket elérő aláírók, például  Tóth Luca, Bucsi Réka, Turai Balázs, Reisz Gábor, Igor Buharov, Rév Marcell, Szimler Bálint, Deák Dániel, Fancsikai Péter, Jakab Juli, Kalotás Csaba, Kemény Lili, Lichter Péter, Nagy Zágon, Lukács Péter Benjámin, László Sára jóval többet tettek kockára az aláírással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!