szerző:
Ligeti Léna
Tetszett a cikk?

Egy pszichiátria alagsorában kezdte el gyakorolni a tradicionális jávai táncmozdulatokat 19 évesen, Indonéziában képezte magát tovább, mára pedig Magyarország megkerülhetetlen koreográfusa és táncművésze lett. Vonzzák a festmények és a bábművészet, minden érdekli, ami megrendítő, de a humor is a lételeme. Gergye Krisztiánnal beszélgettünk, aki Bartók Béla A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című műveihez készít koreográfiát Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar számára.

hvg.hu: Festőművésznek készült, hogy lett végül táncos-koreográfus?

Gergye Krisztián: Gyerekkoromban pap, festőművész és pszichológus is akartam lenni, de végül egészségügyi szakközépiskolába mentem, mert emberekkel akartam foglalkozni. Általános ápoló a végzettségem, ma is bármikor dolgozhatnék kórházban.

hvg.hu: Gyakorolta is a szakmát?

Gergye Krisztián: Az Országos Pszichiátriai Intézetben dolgoztam két évig, közben elkezdtem a tradicionális jávai táncokkal foglalkozni. Éjszakai ügyeletben gyakoroltam a folyosón: sokszor nem lehetett tudni, ki a bolond, és ki az ápoló.

hvg.hu: Kitől tanult Magyarországon jávai táncot?

Gergye Krisztián: 19 évesen megismerkedtem Bagus Kentus Norontakóval, aki épp kontratenor énekesnek tanult Magyarországon, és jávai táncmester volt. Az ő kurzusán szerettem bele ebbe a világba, majd kimentem Indonéziába, és nagyon intenzíven képeztem magam.

hvg.hu: Nem a szokványos úton került be a kortárs táncos szcénába.

Gergye Krisztián: Az idegenből jött fiatalember érdekes volt a különböző kortárs formációknak, így a hazai kortárs táncszcéna összes szereplőjével kapcsolatba kerültem. Akkor még elég volt ehhez a tehetség.

©

hvg.hu: Mi maradt meg ezekből a gyökerekből?

Gergye Krisztián: A táncértelmezésben, a színházfelfogásban és létfilozófiai értelemben is a jávai tánc az alapom, a gyökerem. Ez a kultúra úgy fogja fel az emberi testet, mint egy üres edényt, amibe hagyni kell istent aláereszkedni. Bizonyos mozdulatok a mai napig megjelennek a koreográfiáimban, de alapvetően saját művészi irányba mentem el.

hvg.hu: Bár nem lett festő, fontos inspirációs forrása maradt a festészet: Bosch, Schiele, Toulouse-Lautrec.

Gergye Krisztián: Azoknak a művészeknek a képei érdekelnek, akik megrendítenek, akik el mernek menni a nagy létkérdések határáig, van merszük vállalni saját tragédiájukat. A Schiele-féle önanalízis a lényem alapvető része.

hvg.hu: Úgy tűnik, szereti a tragédiát.

Gergye Krisztián: Igen, de a humort is nagyon szeretem, illetve a kiélezett helyzeteket. Azt viszont nem szeretem, ha valami középszerűen lappang. Legyen súlya a létezésünknek!

hvg.hu: Akár a provokációig is elmegy?

Gergye Krisztián: Amikor azt mondják, hogy provokálok, soha nem annak élem meg. Nem azért megyek fel a színpadra, hogy polgárpukkasszak. Ha valakit provokálok, akkor az én vagyok. Ez a saját határaim feszegetése.

hvg.hu: Nem szereti a kötöttségeket, ha teheti, barangol a műfajok között. Van olyan, ami most kiemelten fontos?

Gergye Krisztián: A bábszínház olyan műfaj, amihez tudni kell táncolni, amihez zenei érzék és színészet is kell. Igazi szintézis. Fantasztikus rituálé életre kelteni egy halott anyagot.

hvg.hu: Amiről eddig nem beszéltünk, az a zene.

Gergye Krisztián: A zene mindent egy fedél alá hoz, megnyitja a világot. Az élő zenénél jobbat elképzelni sem tudok, ezért A csodálatos mandarin és A fából faragott királyi a Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ) hihetetlenül megtisztelő feladat. Amikor a tánc és a zene együtt történik, annál nagyobb csoda nincs. Ha le akarom győzni a zenét, akkor bedarál, csak akkor tudok vele azonosulni, ha úgy képzelem el, mint a testemben folyó vért.

hvg.hu: Milyen a viszonya Bartókkal?

Gergye Krisztián: Bartók a magyar Sztravinszkij. Furcsa, de sokáig elkerült, ezért nagyon örülök, hogy szembenézhetek vele. Nagyon nagy kihívás. Hiteles, élő helyzetet szeretnék teremteni a BFZ-vel. Fischer Ivánnal arról beszélgettünk, hogy egy „színház a színházban” helyzetet hoznánk létre. A zenekar is színpadi helyzetben van, ezen belül helyezünk el köztük egy kiemelt teret, így a táncosok közvetlenül a zenéből táplálkozhatnak. Az előadáshoz inkább állok hozzá színházi, mint táncos attitűddel.

hvg.hu: Sokat dolgozott prózai színházi előadásokban alkalmazott koreográfusként. Ezt kamatoztatja?

Gergye Krisztián: Főleg Alföldi Róbert rendezőtől tanultam meg azt, milyen sok irányból kell megtámasztani egy produkciót, és mennyire lényegtelen, hogy prózai vagy táncszínházat csinálunk. Hihetetlen világteremtés az egész.

hvg.hu: Ki irányít, a karmester vagy a koreográfus?

Gergye Krisztián: Párhuzamosan vagyunk jelen. Az, hogy ki dominál, nem kérdés. Bennem nagyon nagy a bizalom és a rajongás Fischer Iván és a Fesztiválzenekar felé. Iván nagyot nyitott, és mindketten azt szeretnénk, hogy a legnagyobb mélységében és magasságában szülessen meg ez az előadás.

hvg.hu: Lesz fizikai interakció a zenészekkel?

Gergye Krisztián: Szeretném átlépni ezt a határt, igen. Ahogy a karmester vezényel, és a zenészek játszanak, az olyan izgalmas mozgásélmény, hogy néha azt érzem, nem is kellenek táncosok. A történetet a táncon keresztül kommunikáljuk, de olyan sűrített jelenléttel, ami nem csupán lefordítja a zenét.


Bartók Béla: A csodálatos mandarin, A fából faragott királyfi
A Budapesti Fesztiválzenekar és Gergye Krisztián Társulata
Május 12-13-14., Müpa
További információ

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról

Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról

7 milliárd forintot érő vécét küld az űrbe a NASA

7 milliárd forintot érő vécét küld az űrbe a NASA

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni