Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

Csütörtökön mutatják be a Philip K. Dick-regény alapján készült Szárnyas fejvadász 35 évvel később elkészült folytatását, Harrison Ford egyik legikonikusabb szerepével, a filmvilág legfelkapottabb rendezőjétől. Böngéssze át a legfontosabb dolgokat erről a varázslatosan egyedi univerzumról, mielőtt beül az év legjobban várt filmjére.

Mielőtt közepesen megbízható iparossá vált, a hamarosan a 80-at betöltő Ridley Scott volt Hollywood legizgalmasabb fenegyereke. Nem sokan tehetik meg, hogy egy napóleoni korban játszódó történelmi tablóval kezdik a karrierjüket (az 1977-es Párbajhősök a legjobb elsőfilm díját hozta el Cannes-ból), majd három éven belül letegyenek két olyan máig alapműnek számító klasszikust, mint az Alien (1979) és a Szárnyas fejvadász (1982). És akkor a reklámtörténet egyik leghíresebb darabjáról, az 1984-es Macintosh-kisfilmről még nem is beszéltünk.

Időről időre még mindig megvillantja, hogy nem csak egyszeri szerencsés sikerszéria volt ez a pályája elején, de minden Gladiátorra jut egy Hannibal, és minden Mentőexpedícióra egy Exodus: Istenek és királyok.

Az viszont már most látszik, hogy élete egyik legjobb döntése volt, hogy a már majdnem húsz éve tervezgetett Szárnyas fejvadász-folytatásban csak produceri szerepet vállalt, és átruházta a rendezői feladatokat egy olyan emberre, aki jelenleg Hollywood legkeresettebb figurái közé tartozik, és – ahogy azt már a Szárnyas fejvadász 2049 első kritikái is alátámasztják – legalább olyan erős vízióval rendelkezik, mint Scott a nyolcvanas évek elején.

©

De nézzük is, mit kell feltétlenül tudni erről az (egyelőre két filmből álló) univerzumról, mielőtt csütörtökön jön a premier.

1. Honnan indult ki az egész?

Philip K. Dick talán nem szorul bemutatásra, az egyik legnagyobb hatású sci-fi íróról van szó, aki életében (1928-1982) azért korántsem volt olyan sikeres, mint azóta, hogy műveit sorra fedezték fel az ötletek után kutató filmesek. Total Recall - Az emlékmás, Különvélemény, Kamera által homályosan, Sorsügynökség, Az ember a fellegvárban – hogy csak a legsikeresebb film- és sorozatadaptációit említsem, de a munkássága nélkül talán a Terminator, a Mátrix vagy a Truman show sem lett volna ugyanolyan.

Talán legismertebb regénye az 1968-as Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?, amely a harmadik világháború után, egy posztapokaliptikus világban játszódik, és amelynek főszereplője egy androidok kiiktatásával megbízott fejvadász. A történet fő kérdése az volt, hogy mitől ember az ember, mindezt az emberek és az érző, de mégiscsak mesterséges androidok közti különbségeket és hasonlóságokat kutatva.

2. Hogy lett ebből film?

A regény megjelenésétől kezdve izgatta a történet a filmeseket, legelőször Martin Scorsese kacérkodott egy ideig az adaptáció gondolatával, majd a hetvenes évek elején született egy forgatókönyv, de azt kifejezetten utálta Dick. Hampton Fancher 1977-ben elkészült forgatókönyvéért már kapkodtak a producerek, és gyorsan meg is szerezték hozzá az Alien után következő projektjét kereső Ridley Scottot, aki a Dűne sehová sem tartó adaptációját hagyta ott a sci-fi kedvéért.

Harrison Ford és Ridley Scott a forgatáson
©

A Szárnyas fejvadász, pontosabban az eredeti Blade Runner cím William S. Burroughs egy felhasználatlan filmötletének címéből ered, ami annyira megtetszett Scottnak, hogy ki is fizette a jogdíjakat, majd felkérte az akkor még viszonylag ismeretlen David Peoplest (későbbi munkái: Nincs bocsánat, 12 majom) a forgatókönyv újraírására. Ezzel a változattal már Dick is meg volt elégedve, a számára levetített 20 perces vizuáliseffekt-tesztről pedig azt mondta, hogy olyan, mintha a saját fejébe látott volna bele. Az író néhány hónappal a film premierje előtt hunyt el.

3. Hogy jött a képbe Harrison Ford, és kit játszik a filmben?

Fancher úgy írta a forgatókönyvet, hogy a leginkább A vadász éjszakájából ismert Robert Mitchumot képzelte el a főszerepre, de Scott és a producerek Dustin Hoffmant szerették volna megszerezni, aki hosszas tárgyalások után végül visszautasította a szerepet. De fél Hollywood szóba került a szerepre: Sean Connery, Al Pacino, Arnold Schwarzenegger vagy Clint Eastwood szerződtetésén is elgondolkodtak a készítők. Közben a Han Solóként és Indiana Jonesként frissen közönségkedvenccé vált Ford a jópofa karakterek helyett egy mélyebb drámai történetre vágyott, így hamar egymásra talált a két fél.

Az általa alakított Rick Deckard a Los Angeles-i rendőrség egy speciális osztagának tagja, akiket a replikánsoknak nevezett, a Földön illegálisan tartózkodó androidok "nyugdíjazásával" (vagyis levadászásával) bíznak meg. Ő a szakma legtöbbre tartott fejvadásza, társai szerint egyedül ő képes kiiktatni a Nexus-6-os replikánsokat, akik azért jöttek vissza a Földre, hogy meghosszabbítsák négy évre tervezett élettartamukat. Ugyan a regényben egyértelmű, hogy Deckard ember, a film szándékosan nyitva hagyja a kérdést, hogy ember vagy replikáns.

©

4. Melyik verziót érdemes megnézni az első filmből?

Az eredetileg moziba küldött változatban a stúdió kérésére narrátorként teszi egyértelművé a komplex történetet Deckard (vagyis Ford), és persze a happy end is kötelező volt, mindkét döntés a készítők ellenére volt. Az 1991-es rendezői változat már eltörölte a narrációt, és a finálé jelentését is jobban a nézőre bízták, de Scott a 2007-es végső változatot (Final Cut) ajánlja, amelyben a korábban nem engedélyezett erőszakosabb jelenetek is helyet kaptak, és a vizuális effekteket is felfrissítették egy kicsit, hogy jó minőségben is élvezni lehessen.

5. Mikor játszódik a régi és az új film?

Philip K. Dick regénye még 1992-ben játszódott, de a '82-es film premierjéhez ez túl közeli időpont volt, így a sokkal futurisztikusabb 2019-re ültették át a sztorit. Ma már ez is vicces, de valószínűleg 2049-ben is így éreznek majd az emberek, a címből egyértelműen ugyanis ebben az évben játszódik Denis Villeneuve folytatása.

6. Na és ki ez a Denis Villeneuve?

Az egyelőre tévedhetetlennek bizonyult québeci rendező, aki három hazai mozija (A sivatag románca, Maelström, Polytechnique) után 2010-ben tört be a mainstreambe, amikor a szintén kanadai Felperzselt földet bemutatták. Ezért a rejtélyes háborús-családi drámáért jelölték először Oscarra, még az idegen nyelvű film kategóriájában.

Első amerikai rendezése a Fogságban című 2013-as thriller volt, amely az eltűnt lánya rejtélyének megoldását saját kezébe vevő Hugh Jackman és az ügyet feltörni képtelen Jake Gyllenhaal alakításaiért marad emlékezetes, de utóbbi színésszel még egy filmje megjelent 2013-ban: az Ellenség című, furcsa hangulatú, kafkai történetben saját hasonmására lel egy ember – így két zseniális alakítást nyújt egyszerre Gyllenhaal.

A Sicario című, az amerikai-mexikói határra helyezett drogháborús mozival és a tavalyi, az első rendezői Oscar-jelöléséért felelős Érkezéssel viszont már olyan státuszba került Villeneuve, hogy bátran bízta rá Ridley Scott az első kritikák alapján az eredeti film invenciózus képi világát és filozófiai felvetéseit is túlszárnyaló Szárnyas fejvadász 2049 rendezését.

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford és Ryan Gosling
©

7. Visszatér valaki az első film szereplői közül?

Természetesen Harrison Ford nélkül nem lehetett volna elképzelni a folytatást, így szerencsére ő is a budapesti (és etyeki) forgatásra érkező szereplőgárda részét képezte, rengeteg örömteli pillanatot okozva a magyaroknak.

Rajta kívül viszont új karakterek köré építette a sztorit a szintén visszatérő Hampton Fancher, illetve forgatókönyvíró-társa, a csak idén még három nagyszabású filmet (Logan, Alien: Covenant, Gyilkosság az Orient expresszen) jegyző Michael Green. Így Ryan Gosling, Jared Leto, Robin Wright, Mackenzie Davis, Ana de Armas, Dave Bautista és Barkhad Abdi is feltűnik a főbb szereplők között.

8. Audiovizuális orgiaként jellemzik az új filmet, kik felelősek még ezért Villeneuve-ön kívül?

Az operatőr szerepe talán még sosem volt ilyen fontos, mint most: a 68 éves Roger Deakins eddig 13 Oscar-jelölést szerzett, olyan gyönyörű képi világgal rendelkező filmekért felelt már, mint A remény rabjai, a Kundun, a Jesse James meggyilkolása..., a Skyfall és természetesen a Coen testvérekkel készített számos mozija (Fargo; Ó, testvér, merre visz az utad?; Az ember, aki ott se volt; Nem vénnek való vidék; Egy komoly ember, stb).

De a zeneszerző kiléte is nagy kérdés volt, mégiscsak Vangelis helyébe kellett lépnie az utódnak. Végül maga Hans Zimmer és egyik legutóbbi tanítványa, a Dunkirk zenéjébe is besegítő Benjamin Wallfisch kapta a feladatot.

9. Azt lehet tudni, hogy mi történt a két film cselekménye közt eltelt 30 évben?

Részben igen, ugyanis három kisfilmet is készítettek ebből a célból. Az első 2036-ban játszódik, és Jared Leto karakterére, Niander Wallace-re fókuszál:

A második a Dave Bautista által játszott Sapper Mortont követi 2048-ban (ezt a két rövidfilmet egyébként Ridley Scott fia, Frank Scott rendezte):

A legutóbb kiadott, anime stílusban elkészült kisfilm pedig a replikánsokat kifejlesztő Tyrell Corporation bukását meséli el 2022-ból, a kultikus Cowboy Bebop készítője, Shinichiro Watanabe rendezésében:

10. Na jó, lássuk azt az előzetest!

Oké, de legfeljebb a második kiadott trailert, mivel a friss, hosszú előzetes állítólag több olyan momentumot is elront, amit a moziban kell látni először!

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megvárták a mentők, míg a rendőrség is a helyszínre ér, közben meghalt egy ember Csenyétén

Megvárták a mentők, míg a rendőrség is a helyszínre ér, közben meghalt egy ember Csenyétén

Kihúzták az ötös lottót nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottót nyerőszámait

Liu Shaoang aranyérmet szerzett a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

Liu Shaoang aranyérmet szerzett a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

A koronavírusból is nagy baj lehet, de az „X betegség“ meg nagyobb fenyegetés lenne

A koronavírusból is nagy baj lehet, de az „X betegség“ meg nagyobb fenyegetés lenne

Hófürdőző cirkuszi elefántok szórakoztatták az orosz járókelőket

Hófürdőző cirkuszi elefántok szórakoztatták az orosz járókelőket

6,8-as földrengés volt Törökországban, többen meghaltak

6,8-as földrengés volt Törökországban, többen meghaltak