szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon úgy tűnik, hogy be akarják feketetíteni az egyik Oscar-jelölt dokumentumfilm rendezőjének, Firas Fayyadnak a hírnevét. A szír férfit orosz hírforrások a terrorizmus támogatásával vádolják. A lejárató kampány célja természetesen az lenne, hogy az Aszad-rezsimet bíráló alkotó ne nyerje el a díjat.

Az Aleppo, a végsőkig (Last Men in Aleppo) című egészestés film azokat az életüket kockáztató önkénteseket mutatja be, akik a megszállt szíriai városban a bombázások után túlélőket kerestek az épületek törmelékei között. A film nagyon jó fogadtatást kapott világszerte, a Sundance filmfesztiválon például elnyerte a zsűri nagydíját.

Úgy látszik azonban, hogy valakiknek szúrja a szemét az egyben Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét is bíráló dokumentumfilm, ugyanis az író és társrendező Firas Fayyad ellen látványos lejárató kampány indult a médiában – állítja. Főként orosz részről dolgoznak nagy erőkkel Fayyad befeketítésén: amióta az Aleppo, a végsőkig megkapta az Oscar-jelölést, azóta már a hivatalos orosz állami média és „alternatív” orosz oldalak is azt sulykolják, hogy a rendező a terrorizmust támogatja, a férfiról a Facebookon és a Twitteren is híresztelik ugyanezt. Az orosz média Fayyad filmjét vagy a nyugati hatalmak propagandamunkájaként emlegeti, vagy úgy írja le, mint az al-Kaidát promózó alkotást.

©

Olyan, mintha Oroszország meg akarná hekkelni az Oscart, ahogy meghekkelte az amerikai választásokat is” – mondja Faris Fayyad a Guardiannek. „Ez nagyon káros az Oscar-kampány sikerére nézve, de még inkább annak a képességét tudja megbénítani, hogy az igazság el legyen mondva”. Nemcsak Fayyad látja ilyen sötéten a helyzetet, az Amerikai Filmakadémia és más jelöltek is hasonlóan vélekednek. Chris Hegedus dokumentumfilm-rendező szerint (korábban Bill Clinton választási kampányáról forgatott The War Room címmel mozit) az orosz médiából érkező híresztelések nyilvánvalóan befolyásolják a filmekre szavazókat, és arra késztetik őket, hogy megkérdőjelezzék a film hitelességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus