szerző:
hvg.hu

A legrangosabb magyar irodalmi díjat és az azzal járó hárommillió forintot idén Nádas Péter Világló részletek című regénye érdemelte ki.

Az idén tizenharmadik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását ismeri el.

2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a szűkített tízes lista a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. A zsűri minden évben megújul, tagjai – irodalomtörténészek, kritikusok, tanárok – a válogatás során nem tudnak egymásról. Titkos online felületen szavaznak, hogy befolyásolásra esély se legyen, a nyertesről viszont már élő vitában, konszenzusos szavazással döntenek.

A díjért végül négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – versenyzett a döntőben.

A 2018-as lista

Csabai László: Szindbád, a forradalmár, Magvető Kiadó
Kántor Péter: Valahol itt, Magvető Kiadó
Nádas Péter: Világló részletek, Jelenkor Kiadó
Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba, Magvető Kiadó
Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Magvető Kiadó
Rakovszky Zsuzsa: Célia, Magvető Kiadó
Szécsi Noémi: Egyformák vagytok, Magvető Kiadó
Tompa Andrea: Omerta, Jelenkor Kiadó
Tóth Krisztina: Ünnep, Magvető Kiadó
Vida Gábor: Egy dadogás története, Magvető Kiadó

Mind a tíz könyvről oktatási anyag, komplex irodalmi óravázlat készül középiskolai magyartanárok számára, ezek – ahogyan a megelőző években is – felkerülnek a díj honlapjára és ingyenesen elérhetőek.

2018 Aegon Művészeti Díját április 10-én adják át ünnepélyes keretek között a Katona József Színházban.

Nádas Péter a Jelenkor Kiadónál megjelent regényében felfokozott érzékenységgel mesél gyerekkoráról, családjáról, annak emlékeiről és egyben a korszakról, Magyarország történelméről is.

"A második világháború után olyan világrend jött létre a nyugati világban, mely a konfliktusokat igyekezett tárgyalások útján megoldani. Működik ma is. Igaz, csak látszólag, hiszen a háborúkat Európán kívülre helyezte, és bőszen táplálja a fegyverkereskedelemmel. Az is égető kérdés lett, hogy a nagy liberális demokráciák mennyire képesek megvédeni saját autonómiájukat" - mondta a HVG-nek többek között az író a könyv megjelenésekor.

Ugyanitt kifejtett azt is, hogy a perifériák rezsimjei konstruálhatnak maguknak ugyan saját kis világokat, de ezek még erősebben elszigetelik őket a világ mérvadó felétől, ahol a dolgokat nem másolják, hanem kitalálják. "Minden bizonnyal ebből a zsákutcából is vissza fogunk fordulni egyszer, ha majd változik a választók kedélye. A rezsimek egyelőre leválthatók. Nálunk persze, ellenzék híján, ez némileg nehezebb."

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!