szerző:
hvg.hu

Tyereskova 1963. június 16-án szállt fel a Vosztok-6-tal, és közel három nap alatt 48-szor megkerülte a Földet.

Az űrversenyben a hatvanas évek elején a szovjetek vezettek, de kifulladni látszott a Vosztok – program, technikailag már sok újdonságot nem tartogatott. Ezért úgy döntöttek, hogy szimbolikus programként „az első ember az űrben” után „az első nő az űrben” történelmi címet is a dicső Szovjetunióhoz kötik.

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova apja traktoros, anyja textilgyári munkás volt, úgyhogy maximálisan megfelelt a szovjet káderpolitikának. Hruscsov birodalmában egy szabályos arcú, átlagos termetű és ideológiai, valamint pártszempontok szerint gondosan ellenőrzött életrajzú lányra volt ugyanis szükség az első űrhajósnő szerepére. Tyereskova szabadidejében ejtőernyőzött és a Komszomol, a kommunista ifjúsági szervezet aktivistájaként társadalmi munkát végzett. Több mint százötven ugráson volt túl, amikor a helyi kollektíva űrhajósnak javasolta.

Tyereskovát több mint négyszáz jelentkező közül választották az első öt jelölt közé; akik szintén gyakorlott ejtőernyősök, 30 évnél fiatalabbak, 70 kilogrammnál könnyebbek és 170 centiméternél alacsonyabbak voltak. A kiválasztás során Tyereskova ellen szólt, hogy nem volt repülős gyakorlata, de proletár származását előnyként könyvelték el. Végül, állítólag Hruscsov döntött. 

1963. június 16-án startolt a Bajkonuri űrrepülőtér 1-es számú starthelyéről. A Föld körüli pályára állás tökéletesen sikerült, ezzel hivatalosan is Tyereskova lett az első nő a világűrben. Állítólag a súlytalanságot fizikailag és pszichikailag nehezen viselte, ebből a szovjet szakemberek arra következtettek, hogy a női szervezet kevésbé alkalmas az űrrepülésre.

A most 81 éves Tyereskova 26 éves volt, az űrrepülése idején, azóta gyakorlatilag nincs dolga. Minden, amit – szovjet és nemzetközi nőszervezetek elnökeként, formális bizottságok élén, hivatalos látogatások protokollját róva – tesz, az már a múltról szól.

Még a házassága is felsőbb utasításra köttetett: az 1962-ben repült Vosztok–3 űrhajósához, Andrian Nyikolajevhez ment hozzá, maga Hruscsov vezette a vőlegény elé. 1964-ben született gyermekük lett az első „űrgyermek”. Az ex-űrhajósok házassága azonban gyorsan véget ért, a kislányukat pedig titkolják a nyilvánosság elől.

Megkapott minden lehetséges díjat, és 1995-ben előléptették vezérőrnaggyá: ő az egyetlen nő az orosz hadseregben, aki ilyen magas rendfokozatot ért el.

Hobbiként egy ázsiai galambfajta, a bucharai dobos galambok nemzetközi hírű tenyésztője. A Holdon egy krátert neveztek el róla.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

Cápák közé ugrott egy meztelen férfi (videó)

Cápák közé ugrott egy meztelen férfi (videó)

Tankolták a kis Smartot, amikor arrébb lökte egy mobilozó sofőr autója – videó

Tankolták a kis Smartot, amikor arrébb lökte egy mobilozó sofőr autója – videó