szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ebben a küzdelemben nem a kulturális termék a szervező elv, hanem a politikai állásfoglalás.

Kiérlelt ideológia nélkül, olykor a teljes ismeretlenségből kerültek a közélet frontvonalába azok a kultúrharcosok, akiket az elnémítás, a behódoltatás és a forrásszerzés motivációja hajthat. És bár minden eddigi társadalom története kultúrharcok története, indulatok pedig már a múltban is elszabadultak, de talán egyszer sem olyan elementáris erővel, mint most, amikor hétről hétre újabb és újabb pamfletek jelennek meg korábban nem túl gyakran citált szerzőktől, akik a balliberális „elnyomatásuknak” tudják be, hogy az elmúlt időszakban nem tehettek szert hírnévre.

A kormány- és pártsajtó célra irányított figurái esetében szemlátomást összehangolt, tudatos akcióról van szó. Orbán János Dénes költő mellett a Magyar Időkben Szakács Árpád újságíró viszi a zászlót, nekik segít be a NER-média néhány alakja, köztük Szikszai Péter, a Hír Tv legújabb visszatérője, vagy Szentesi Zöldi László, a Demokrata főmunkatársa. A kultúrharc jellegzetes szereplője még Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója, a Kommentár című folyóirat új főszerkesztője, de beszállt a Schmidt Máriához kötődő Figyelő című lap, és több fiatal szerző a NER-közeli Tombor András által alapított Mathias Corvinus Collegiumból is. Újult erővel vetették bele magukat a küzdelembe a Bencsik András-féle Demokrata munkatársai is.

Mi fűzi össze ezeket az embereket a hatalom kiszolgálásán túl? Van-e olyan eszme, ízlés, művészeti ideál, amely mindegyikükre, de legalább a többségükre jellemző? Az egyre mélyebben gázoló kultúrharc egyre kínzóbb kérdéseire a HVG legfrissebb számában kerestük a választ.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb üdítőt ittunk a koronavírus miatt

Kevesebb üdítőt ittunk a koronavírus miatt

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Amatőr kincskereső bukkant "országos jelentőségű" tárgyakra Skóciában

Amatőr kincskereső bukkant "országos jelentőségű" tárgyakra Skóciában