szerző:
Tossenberger Adél
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon büszke arra, hogy Ujj Mészáros Károly a múzsájának nevezte. A szabadúszástól rettegett, de nem bánta meg. Az X – A rendszerből törölve című új filmjében pedig nagyon hisz. Balsai Mónival beszélgettünk reflektorfényről, pánikbetegségről és fegyverekről.

hvg.hu: Túl vannak az X – a rendszerből törölve című film varsói világpremierjén, és november 1-jétől már a magyar mozikban is vetítik. Hogy fogadták a filmet?

Balsai Móni: Jobban szeretek nem várni semmit, inkább kellemes legyen a csalódás. Varsóban viszont nagyon boldog voltam, mert a közönségtalálkozókon mindenki azzal kezdte, hogy köszöni nekünk a filmet. Ez döbbenetes volt. Olyan plusz, amire nem számítottunk.

hvg.hu: A beharangozók szerint skandináv hangulatú, magyar problémákkal foglalkozó filmről van szó, ám a varsói élményeket hallgatva mégis nemzetközinek tűnik az üzenet.

B. M.: Igen, kint ugyanúgy értették a film összes szálát és szintjét. Mivel ez egy Ujj Mészáros-film, ahogy a Liza, a rókatündérben, itt is van egy hagyma, amelynek rengeteg héja van, csak ez nem mese vígjátéki elemekkel, hanem realista krimi.

©

hvg.hu: Melyik héj a legfontosabb önnek?

B. M.: Hogy álljunk ki magunkért, a gyerekeinkért, a barátainkért, a körülöttünk lévő eseményekért. Ha van egy problémád, és erőt veszel magadon, hogy elmondd a véleményedet, akkor lehet hatni és változtatni.

hvg.hu: Ez össztársadalmi szinten is működik, vagy csak a mikrokörnyezetünkben?

B. M.: Minden szinten hiányunk van ebből a mentalitásból. Nem merünk magunkért kiállni. Azt hiszem, ez most egy világméretű, generációkon átívelő probléma, ami a filmben is megjelenik.

hvg.hu: Zavarja, ha azt firtatják, milyen érzés reflektorfényben élni? Többször elmondta, hogy ugyanazt csinálja, mint korábban, csak most jobban látszik. Használja valamire ezt a láthatóságot?

B. M.: Az a fontos, hogy az ügy látsszon, nem az, hogy én. Örülök, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek azokért küzdenek, akik otthon, főállásban gondozzák a gyermekeiket, ami óriási munka, az állam pedig abnormálisan alacsony összeggel támogatja őket. A szájjal és lábbal festőknek is segítettem, és Tilla filmje (Tiszta szívvel – a szerk.) kapcsán is szívesen beszéltem a fogyatékkal élők helyzetéről.

©

hvg.hu: A főhős, akit alakít, többféle problémával küzd. Hogy építette fel a pánikbeteg rendőrnő figuráját?

B. M.: A forgatókönyvet Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint írta, és Károly az élettársam, ezért az elejétől jobban beleláttam ebbe a munkába. Könnyebben el tudtam benne mélyedni. Egy helyszínelő is eljött hozzánk, akitől rengeteget tanultunk, például ujjlenyomatot venni. Szeretem, ha olyan karakterem van, amelynek alakításához valami újat el kell sajátítanom. Gyerekkorom óta szeretek például lőni, ehhez a filmhez pedig valamilyen szinten a pisztoly kezelését is meg kellett tanulni.

hvg.hu: Mi vonzza a fegyverekben?

B. M.: Keresztapámnak volt egy légfegyvere gyerekkoromban, amit odaadtak, hogy lőjem le a kólásdobozt. Eltaláltam, és ez a sikerélmény olyan nagy izgalommal töltött el, hogy máig kitart. Néha sikerül elmennünk egy-két napra nyaralni, és amikor legutóbb a Mátrában voltunk, nagyon boldog voltam, mert a szállodának volt egy saját kis lőtere. Odáig tudom ezt csinálni, amíg le nem szakad a kezem.

©

hvg.hu: Az X-ben hogy értette meg a pszichés problémát, amivel a főhős küzd?

B. M.: A karakterem pánikbeteg, és én sajnos tudom, hogy ez mit jelent, mert volt benne részem. Rengeteg embert érint ez a pszichés eredetű, alattomos betegség, és nehéz vele mit kezdeni. Hosszú a folyamat, amíg rájössz, mi történik veled. Egy biztos: meg kell próbálni gyógyszer nélkül túlesni rajta. Örülök, hogy nekem mentális tréninggel sikerült ezt helyretenni.

hvg.hu: A rendező szerint a film gyomorborzoló.

B. M.: Az biztos, hogy vannak olyan részei. Attól is függ, kinek, hol az ingerküszöbe. A gyomorforgatás történhet képileg és lelkileg is.

©

hvg.hu: Szintén Ujj Mészárost idézve olyan filmet kap a magyar közönség, amilyet még soha. Ez összejött?

B. M.: Remélem! Maximalista vagyok, és nagyon nehezen vagyok elégedett, de Varsóban nagyon jó érzés volt végignézni a filmet. Bízom abban, hogy azt a nyelvet, amit beszélünk, érteni és szeretni fogják a nézők. Mi, akik elkészítettük, nagyon hiszünk ebben a filmben.

hvg.hu: Szeptember végén volt a bemutatója a Büszkeség és balítéletnek a Centrál Színházban, amit szintén Ujj Mészáros Károly rendezett, és ahol mind a 16 karaktert ketten játsszák el Schmied Zoltánnal. Semmi nem állhatna távolabb az X-től, mint ez a finom, humorral teli duett. Miközben Schmied Zoltán az X-ben is a partnere.

B. M.: Filmben másodszor játszottunk együtt, de színházban ez az első. Nagyon örülök, hogy kiderült, a színpadon is tudunk együtt dolgozni, mert a filmen ez nem annyira logikus. A színházban sokkal jobban össze vagyunk zárva, egymásra vagyunk utalva.

hvg.hu: Ennyi színházi tapasztalattal a háta mögött, egy rendező társaként nem jutott még eszébe, hogy rendezzen?

B. M.: Színházban már eszembe jutott, mert vannak olyan kollégák, akiket nagyon szeretek, és akikkel jó lenne csinálni valamit együtt. De ez egy nagyon mini, nőcis dolog lenne, és nem is a rendezésről szólna…

©

hvg.hu: Kikkel képzeli ezt el?

B. M.: Egyikük egy szívemhez közel álló volt kolléganőm és barátnőm, Horváth Erika, és Soltész Bözse a Magyar Színházból. Úgy érzem, olyan lelki közösség van köztünk, amit jó lenne a művészet oltárára helyezni. De én inkább csak szeretgetném őket, mint szurkoló és tanácsadó, nem mint rendező lennék jelen.

hvg.hu: Tényleg ennyire szerény?

B. M.: Ez nem szerénység. Nem hiszem, hogy ez nekem kapásból menne.

hvg.hu: Nem bánta meg, hogy szabadúszó lett?

B. M.: Rettegtem tőle, de nem bántam meg.

hvg.hu: A sok filmezés áll a háttérben?

B. M.: Nem, akkor még nem volt film, egyszerűen nem tudtam már azzal azonosulni, amiben voltam. Ha a türelmem elfogy, lépnem kell, különben megbetegszem. Egyszer egy ablaktalan, sötét szinkronstúdióban dolgoztam, ami frissen volt festve, és tudtam, hogy be kell fejezni a filmet aznap. Először csak a fejem fájt, aztán hányingerem lett, de csak akkor szóltam, amikor már azt éreztem, hogy ha nem megyek ki egy percen belül, elájulok. Állandóan elmegyek mindenben a falig, és ez egy nagyon rossz tulajdonság.

©

hvg.hu: Nem hiányzik a csapatmunka?

B. M.: Ez is a félelmem volt, de ahova azóta hívtak dolgozni, ott is csapatba kerültem. Lehet, hogy ez nem állandó társulati tagságot jelent, de csodálatos érzés akár a Centrálba bemenni, akár Budaörsre.

hvg.hu: Van olyan színház, ahol még nem dolgozott, de titkon vágyik rá?

B. M.: Van.

hvg.hu: Elmondja, melyik?

B. M.: Nem, de ezek nem is feltétlenül épületek, inkább emberek. Ezek furcsa vágyak, mert nem biztos, hogy jó lenne nekem, ha megtörténnének.

hvg.hu: A rendező-színész viszony nem egyenrangú kapcsolat. Milyen együtt élni a rendezőjével, otthon hogy alakulnak ezek a szerepek?

B. M.: Változó, mikor, ki a főnök. Munkán kívül ez inkább csak poénforrás. Állunk mondjuk a konyhában, én szeletelek, és közben jön egy jó mondat, ami megfogja Károlyt, és akkor annyit mond: „még egyszer”. Én pedig szeretem, ha ő nevet, ezért megcsinálom még egyszer.

hvg.hu: Kimondhatjuk, hogy Balsai Móni Ujj Mészáros Károly múzsája?

B. M.: Ezt ő mondta ki Varsóban. Nagyon büszke vagyok.

hvg.hu: Gyanús volt, hogy ez így van.

B. M.: Nekem is gyanús volt, de még sosem mondta ki.

hvg.hu: Az X és a Büszkeség után milyen nagyobb munka előtt áll?

B. M.: Az Alvilág című sorozat forgatásai a napokban kezdődtek meg, izgalmas krimi-dráma lesz az RTL Klubon, és ezúttal egy sokgyerekes családanyát alakítok majd, akinek az életére rátelepszik az alvilág.

Balsai Móni – névjegy

Balsai Móni Jászai Mari-díjas színésznő, a Liza, a rókatündér főszereplője. Szabadúszó. November 1-től újra a mozivásznon láthatjuk Ujj Mészáros Károly X – a rendszerből törölve című krimijében. Fontos számára a bizalom, az elfogadás és a szeretet. Hogy legyen egyetértés. Nem szereti, amikor különbséget tesznek az emberek között. Finom és kedves jelenség, de nehezen viseli a hülyeséget és az igazságtalanságot. „Nagyon sokáig vagyok türelmes, viszont ha elfogy, bután robbanok.” Kamaszkora óta gyorsan kimondja, amit gondol, és ugyanilyen gyorsan meg is bánja. „Néha még most is kicsúszik egy-egy ilyen, és akkor magamat is meglepem, honnan jött elő ez az állat?”

Jelenleg a Centrál Színházban (Büszkeség és balítélet, Delila), a Budaörsi Színházban (A sötétség hatalma), a Thália Színházban (Rövid) és a Rózsavölgyi Szalonban (Valentin nap éjszakája) játszik. A Lizán kívül láthattuk többek között a Csicskában, a Tiszta szívvelben, A martfűi rémben, a sorozatok közül a Terápiában, a Társas játékban és a Válótársakban is. Ha nem színész lenne, biológiával vagy kozmetológiával foglalkozna.

Nem szeret magáról beszélni, ezt hívja pályaalkalmatlanságnak. Legszívesebben a kutyájuk, Liza sétáltatásával kapcsolódik ki, és ha marad ideje, jógázik vagy úszik. Párja Ujj Mészáros Károly, akivel jóval régebbi a munkaviszonyuk, mint a párkapcsolatuk. Az elejétől fogva a szigora, a következetessége és a precizitása miatt rajong érte. „Nagyon jó egy olyan emberrel dolgozni együtt, aki tudja, mit akar.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szentgyörgyi Rita Kult

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Retrós ötletparádéra épülő abszurd fekete komédia után a mai magyar valóságba helyezett, különleges atmoszférájú krimidrámával jelentkezik a hazai és nemzetközi díjesővel elismert Liza, a rókatündér rendezője. Ujj Mészáros Károllyal hősteremtésről, demokráciáról és Kulka János visszatéréséről beszélgettünk.

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást