szerző:
hvg.hu

A dán rendező nagyot küzd az alkoholizmusával és a depressziójával. Az új filmjét egyfajta hattyúdalnak szánja.

A Guardian újságírója még Cannes-ban ült le beszélgetni a dán rendezővel, aki A ház, amit Jack épített című új filmjével tért vissza, de az interjúból úgy tűnik, hogy egyelőre még a démonjai állnak győzelemre.

A Matt Dillon főszereplésével készült film egybehangzó vélemények szerint is brutális, de a Guardian újságírója szerint a filmet végignézni semmi ahhoz képest, hogy milyen a készítőjével találkozni. Lars von Trier szerinte fizikailag és érzelmileg is leharcolt állapotban van, az alkoholizmusával és a depressziójával folytatott küzdelme nagyon sokba került. A rendező 62 éves, de úgy tűnik, mintha a nyolcvanas éveiben járna.

Von Trier azt mondta, az új filmjét egyfajta hattyúdalnak szánta. „Amikor láttam a filmvásznon, nagyon határozottan ez volt az érzésem. Olyan volt, mint valamiféle végrendelet” – mondta. A ház, amit Jack épített a dicsőséges visszatérése lehetett volna Cannes-ba, ehelyett egyfajta nyilvános ostorozás lett belőle.

A szerző nem tudta nem észrevenni, hogy az interjú alatt Von Trier keze folyamatosan reszketett – részben az antidepresszánsok, de talán az alkoholelvonási tünetek miatt. Nagyrészt józan mostanában, de azért néha elengedi magát. „Nehéz Cannes-ban lenni, és nem inni” – mondta. Bár voltak alkoholmentes periódusai, az alkohol azonban olyan eszköz, amit használ, ha szüksége van rá. Ha például pánikrohama van, ez az egyetlen, ami segít.

Lars von Trier ma már úgy gondolja, hogy egy egész estés film forgatása túl megterhelő – A ház erről végképp meggyőzte –, a jövőben így legfeljebb rövidfilmeket vállal.

Hogy melyik volt az a filmje, amelynek az elkészítése a legtöbb örömöt okozta? Hosszas gondolkodás után azt mondja, a 2011-es Melankólia. „A Melankólia forgatásán szórakoztunk a legtöbbet. Nagyon részegek voltunk. Fantasztikus élmény volt” – mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Gellért Kult

Matt Dillon gyerekeket is gyilkol, csak hogy Lars von Trier jobban érezhesse magát

A ház, amit Jack épített pont olyan hatásvadász és a maga visszataszító módján érdekes film, mint amire a cannes-i fogadtatás miatt (is) számítani lehetett. Matt Dillon élete legnehezebb szerepében, sorozatgyilkosként lépi át színészi árnyékát, de az igazi főszereplő persze a sértett rendező egója. Kritika.

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van