szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Buddy Holly mindössze 22 éves volt.

Bár az 1936-ban Charles Hardin Holley néven született énekes-dalszerző pályafutása mindössze 2-3 évre tehető, zenéje óriási hatással volt többek között a Beatlesre, a Rolling Stonesra, Bob Dylanre, a Grateful Deadre, Bruce Springsteenre, Elvis Costellóra és minden rockabilly zenekarra.

Buddy Holly tette szalonképessé a szemüveges énekeseket is (John Lennon erről így nyilatkozott: „Buddy Holly elfogadhatóvá tette, hogy valaki szemüveget viselt. Én voltam Buddy Holly”). Paul McCartney a Beatles kezdeti stílusáról azt mondta: „Legalább az első negyven, általunk írt dal Buddy Holly hatására született”.

Buddy Holly kezdetben Lubbock városban lépett fel, az áttörést 1955. október 14-e jelentette, amikor a Bill Haley and the Comets előtt léphettek színpadra. Itt figyelt fel rájuk Eddie Crandall, aki lemezszerződést ajánlott nekik. Az album 1957 májusában jelent meg. Ugyanebben az évben kijött a Crickets nevű zenekarával még egy kislemez.

Augusztusban a zenekar keleti turnéra indult, Washingtonba, Baltimore-ba és New York Citybe. Egy hét alatt a The Crickets népszerű lett még a hagyományosan feketék lakta területeken is. 1958 márciusában Buddy Holly és a Crickets Nagy-Britanniában lépett fel. A zenekar hamarosan az amerikai televíziók kedvence lett, minden show-ban felléptek, többek között Ed Sullivannél is.

Folyamatosan turnéztak és írták a számokat, nem volt olyan hónap, hogy vagy Buddy Holly, vagy a Crickets ne szerepelt volna a slágerlistákon.

Az utolsó Buddy Holly kislemez 1959. január 5-én jelent meg (Mindössze két évvel az első után!)

1959-ben szóló turnéba kezdett a Tommy Aallsup által vezetett háttérzenekarral, a The Winter Dance Tour Party keretében pedig sztárokkal együtt lépett fel Amerika területén többek között Ritchie Valensszel. Az egyik állomáson Duluthban (Minnesota) fellépett a fiatal Bobby Zimmerman, a későbbi Bob Dylan.

Buddy Holly utolsó fellépése a Surf Ballroomban (Clear Lake, Iowa) volt 1959. február 2-án. A koncert után Buddy Holly gépet bérelt, hogy a fárasztó buszozást a következő helyszínre elkerüljék.

Február 3-án Buddy Holly kisrepülőgépre ült J. R. Richardsonnal (The Big Bopper), Ritchie Valensszel és a pilótával, Roger Petersonnal, hogy Fargóba, a következő fellépésük helyszínéhez (Moorhead, Minnesota) a legközelebbi repülőtérre repüljenek.

A repülőgép a Mason City reptérről éjféltájban, erős havazásban szállt fel, és néhány mérfölddel távolabb lezuhant. Mindannyian életüket vesztették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok