szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem volt még annyira költői egy ugróasztal, mint Yoann Bourgeois akrobata teste alatt, és ritkán kap újcirkuszi előadás olyan mély filozofikus jelentést, mint amilyennel az Éjféltájt című előadását Bourgeois felruházta. A művész a napokban Budapesten lépett fel, és megmutatta nekünk világhírűvé vált trambulinos, lépcsős trükkjét.

Másfél évvel ezelőtt egy francia akrobata és koreográfus elbűvölte az internetet trambulinos előadásával. Egy forgó színpad állandóan fölfelé haladó lépcsőjéről szürke ruhás emberek dőlnek egy trambulin közepére, majd „visszaesnek” a lépcsőre, és így folytatják soha véget nem érőnek tűnő útjukat. Az egyszerű, és mégis mély jelentéssel bíró előadás a párizsi Panthéonban volt, és úgy nézett ki az egész, mintha egy mozgó Escher-kép lenne.

A szám ötletgazdája az újcirkusz egyik meghatározó személyisége, a világhírű Yoann Bourgeois volt, aki a napokban Budapesten, a Trafóban mutatta be Éjféltájt című darabját, amelyben az említett trükk egy változatát is láthatta a közönség. A gravitáció törvényeit megkérdőjelező művész  a zsonglőrlabdák eséséből merített inspirációt, a vele készült interjúnkban pedig azt is elmondta, hogy mi köze az ugróasztalnak az örökkévalósághoz.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült az új anyag, hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

Elkészült az új anyag, hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

Így alakul át a magyar agrárpiac: jön Mészáros, ráígér, és viszi

Így alakul át a magyar agrárpiac: jön Mészáros, ráígér, és viszi

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt