szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu a helyszínről tudósít.

Szakadó esőben várják a zarándokok Ferenc pápa érkezését a csíksomlyói hegynyeregben. A katolikus egyházfő magyar idő szerint 10 óra 30 perckor tart misét. A helyszínt így a szokásoktól eltérően elkerítették, és csak biztonsági kapukon keresztül lehet a búcsújáró helyre belépni – tudósítottak a hvg.hu helyszínen tartózkodó munkatársai.

©

Az eseményre több mint 110 ezren regisztráltak, ám ennyien nem tudnak bejutni. A szervezők az szabadtéri oltár felé vezető útra nagy méretű székely kaput állítottak, amelyre egy a református Wass Alberttől származó idézet került: "Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1."

A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt eredete a középkorig nyúlik vissza. A XV. században már komoly hagyománnyal rendelkezik, mikor is IV. Jenő pápa búcsút engedélyezett annak fejében, hogy a hívek segítik a ferenceseket a helyi templomépítésben.

©
A hagyomány szerint ugyanakkor arról is megemlékeznek, hogy 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem Csík, Gyergyó és Kászon katolikus népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni, de a helyiek fegyvert fogtak hitük védelmére, és legyőzték a fejedelmi sereget. Az unitáriusok viszont tagadják ezt a teóriát, mivel vallásuk csak egy évvel később 1568-ban, a tordai országgyűlés döntése nyomán alakult meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!