szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gáspár András sci-fi és fantasy író 54 évet élt.

54 éves korában meghalt Gáspár András sci-fi és fantasy író, aki saját neve, valamint számos álneve alatt egy sor kedvelt magyar sci-fi és fantasyregény szerzője, külföldi regény fordítója, valamint antológia szerkesztője volt – írta a Delta Vision kiadó közleménye alapján az Index.

„Mélységes fájdalommal és nagy megrendüléssel tudatjuk, hogy 54 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Gáspár András, a hazai sci-fi és fantasyirodalom egyik legnagyobb alakja, a M.A.G.U.S. egyik atyja” – írta szombati közleményében a kiadó.

Gáspár András 1965-ben született, és már a nyolcvanas évek elejétől sci-fikkel foglalkozott: gimnazistaként fanzint szerkesztett, egyetemistaként pedig már fordított is. 1985-től kezdve novellákat írt a Galaktika magazinba, majd hamarosan tagja lett a szerkesztői stábnak is.

1989-ben történelemtanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. James Bond-fordításai és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is volt.

1990-ben jelent meg a Kiálts farkast című regénye, majd az Ezüst félhold blues, valamint (Ed Fisher álnéven) a Han Solo nomádjai. 1991-ben jelent meg a Halál havában nevet viselő regénye, amelyet Novák Csanáddal közösen – Wayne Chapman álnéven – jegyzett.

Ugyanebben az évben vele alapította meg a Valhalla Páholy kiadót, amelynek fő profilja – a 2001-es megszűnésig – a sci-fi és fantasy könyvek kiadása volt. 1993 nyarán a Valhalla Páholy adta ki az első jelentős, magyar fejlesztésű szerepjátékot, a M.A.G.U.S.-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Halálra gázolt a vonat egy embert Ferihegynél

Halálra gázolt a vonat egy embert Ferihegynél

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón