szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között a Dűne című film stábja és főszereplői is az országba érkeznek.

Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat július 1-től az Európai Unió, a listán az Amerikai Egyesült Államok nem szerepel.

Magyarország azonban kivételt tesz azért, hogy amerikai filmesek tudjanak az országban dolgozni, írja az Index a Variety cikke alapján.

Bár az EU döntése jogilag nem kötelez egy tagállamot sem, ha egy ország úgy dönt, hogy az uniós listán kívülről is beenged látogatókat, azzal azt kockáztatja, hogy a többi uniós állam újra megtiltja az ő állampolgárainak a beutazását.

Az EU döntése előtt már bejelentették, hogy a nyáron a Dűne című film stábja és több főszereplője is Magyarországra fog jönni, hogy elkezdjék a film pótforgatását.

A Nemzeti Filmintézet vezetője, Káel Csaba azt nyilatkozta a Variety-nek, hogy a magyar veszélyhelyzet elmúltával, és az utazási korlátozások fokozatos feloldásával különleges kivételt kaphatnak az EU-n kívülről érkezők, akiknek így nem kell karanténban tölteniük időt a beutazást követően.

Káel szerint újraindulnak a nemzetközi projektek, és a produkciók teljes gőzzel megkezdődhetnek. Folytatják a Halo-sorozat, a már említett Dűne, a The Banker's Wife című Amazon-sorozat, és a The Nightingale című háborús film munkálatait is.

A Variety szerint a Netflix két stúdióban is díszleteket épített a Terra Vision című sorozathoz, aminek a forgatása majd július közepén kezdődik, egy másik, meg nem nevezett amerikai sorozat befoglalta már július második felére a középkori díszletet is, a portál azt írja, hogy a Filmintézet szerint minden stúdiót előre befoglaltak már az év végéig.

Nyitóképünkön a Dűne című  filmből látható egy részlet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!