szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múzeumként működő Palóc ház, mellette a csűr és annak egy melléképülete is a lángok martalékává vált.

Leégett két műemlék épület Parádon – közölte csütörtökön a katasztrófavédelem. A két nádfedeles ház egyike egy múzeumként üzemelő parasztház, a Palóc ház volt, a másik pedig a mellette lévő csűr, illetve egy melléképület.

A Palóc ház az 1770-es években épült, a község honlapja szerint, s a Mátra-vidéki faépítkezés utolsó megmaradt emléke volt. Az épületet korabeli bútorokkal úgy rendezték be, mintha még laknának benne.

A tűz átterjedt egy családi házra, amelyet a helyi önkéntes tűzoltók eloltottak. A lángok további családi házakat is veszélyeztettek, amelyeket a lakók elhagytak. Az oltást a pétervásárai hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók végzik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Itthon

Szlovéniai wellnessközpontból táplálkozna a kormány rejtélyes műemlékvédelmi alapítványa

Egész Közép-Európára ki akarja terjeszteni a kormány a műemlékvédelmet, miközben annak itthon már felelős hatósága sincs, de az nem derül ki a törvényjavaslatból, hogy ebben hogyan működnének együtt a többi érintett állammal. Mindenesetre vagyonelemeket is adnak az alapítványnak, és ezé lesz egyebek mellett a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpont profitja.

Távozik posztjáról az Apple egyik legfontosabb embere, Phil Schiller

Távozik posztjáról az Apple egyik legfontosabb embere, Phil Schiller

Találtak két koronavírus-fertőzöttet a siófoki kórházban

Találtak két koronavírus-fertőzöttet a siófoki kórházban

Közel kétmilliárd forintra pályázhatnak a magyar borászatok

Közel kétmilliárd forintra pályázhatnak a magyar borászatok