szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelen formájában a nemzetiségi kérdésekben való kicsinyességnek és a történelemhamisításnak állít emléket a parlament elé került Trianon-emlékmű.

Történelemhamisítást idéző Trianon-emlékművet lepleznek le augusztus 20-án – írja a Válasz Online. A parlament előtt, az Alkotmány utcában ásott emlékmű gránitfalaira ugyanis – mint a lapban egy névtelenséget kérő történész kifejtette – sosem volt településneveket véstek fel.

A Trianon-árokhoz használt 1913-as helységnévtár a szerző szerint változatos módon fosztotta meg településneveitől az akkori Magyarország kisebbségeit. A kiadványt jegyző Országos Községi Törzskönyvbizottságot eredetileg arra hozták létre, hogy az ország számos ugyanolyan nevű települését egyedi névvel ruházza fel: ők különböztették meg például Bátaapátit Gyöngyösapátitól, vagy Győrszentivánt Pilisszentivántól.

Csakhogy a törzskönyvbizottság ezután a helységnevek erőszakos magyarosításába kezdett. Ennek mozgatórugója a szerző szerint a korabeli asszimilációs és kisebbségellenes politika volt.

A nemzetiségi elnevezések elvételében a legkézenfekvőbb volt a fordítás: Hradecből Váracska, Hosztovicából Vendégi, Vilovából Tündéres – sorolja a példákat. Máskor egy hagyományosan elterjedt végződést raktak akár egy eredeti tőre, akár egy lefordított szóra: a Krivében meglévő görbe jelentés felhasználásával alkották például a Görbényt (Sárosgörbény). Volt, amikor törődtek azzal, hogy az új név hangzásában emlékeztessen az eredetire, így lett például Paripás a Parabuttyból, Kotyikletből Kótliget. Volt azonban olyan is, amikor a hely népéhez és nevéhez semmiféle módon nem kötődő neveket adtak: ilyen Kiesvölgy (Lubnya), Kristályfalu (Richwald), Barátlak (Rohozsnyik).

Mindez később megbosszulta magát: a gyakorlat aztán mintául szolgált csaknem valamennyi utódállamnak, amely részesült a történelmi Magyarország feldarabolásából – írja. Ekkor azonban már a magyarok kerültek kisebbségbe, a településeket pedig a magyar neveiktől fosztották meg.

Mint a történész fogalmaz, az emlékmű gránitfalai most csupán a századelő nagymagyar politikájából fakadó szűklátókörűségnek, a szupremácia legyőzhetetlen vágyának, a nemzetiségi kérdésekben való kicsinyességnek és a történelemhamisításnak állít emléket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Így élték meg a trianoni évfordulót a szomszéd országokban

A Magyarországot körülvevő országokban alig foglalkoztak a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulójával, ennek egyik oka, hogy a szomszédok a magyaroknál is kevesebbet tudnak a Magyarország területének kétharmadát elcsatoló diktátum részleteiről. A szomszédok reakciója egyben fokmérője annak is, hogy milyen a viszony Budapest és az adott állam között.

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi

Óriásrákok rohantak le egy családi grillpartit Ausztráliában

Óriásrákok rohantak le egy családi grillpartit Ausztráliában

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték