szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Utasította az SZFE-t a fenntartó alapítvány kuratóriuma, hogy bontson szerződést a jogi képviselőivel, a hallgatók pedig ne is használják az „egyetemfoglalás” kifejezést – állítja az egyetem. Az SZFE dolgozóinak sztrájkbizottsága pedig túljutott az első, sikertelen tárgyalásán, majd bejelentette: csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartanak.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Megfosztaná jogi képviseletétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) az azt fenntartó kuratórium – közölte közösségi oldalán az SZFE. Múlt héten – írják – „újabb követelésekkel állt elő”  a Színház- és Filmművészetért Alapítvány.

Elvárják például a hallgatóktól, hogy ne használják az „egyetemfoglalás” kifejezést, távolítsák el a molinókat, valamint – járványügyi okokra hivatkozva – azt, hogy csak az oktatás tartama alatt legyenek az egyetem épületében – sorolják. Hozzáteszik:

a kuratórium arra utasította az egyetemet, hogy kezdeményezze a jogi képviselőivel kötött szerződés haladéktalan megszüntetését.

Az SZFE szerint ez csak arra lenne jó, hogy meggátolja őket az egyetemi autonómia védelmében.

Az SZFE-t azután foglalták el hallgatók, hogy az egyetem fenntartását a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kapta meg. Az alapítvány Vidnyánszky Attila vezette kuratóriuma az alapító okirattal az intézmény vezetése és diákjai szerint minden fontos döntésből kizárta az egyetem szenátusát. Az egyetemfoglalók, illetve az SZFE sztrájkra készülő dolgozói az egyetemi autonómia visszaállítását szeretnék elérni. Azóta egy chartát is megszövegeztek, amiben az alapelveiket fektetik le.

Sztrájkbizottság: Eredménytelen volt az első tárgyalás

Idő közben az SZFE dolgozóinak sztrájkbizottsága is megkezdte a tárgyalásokat a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, aki történetesen a felmondási idejét töltő rektorhelyettes és a kancellár – közölték szerdán. A tárgyaláson részt vett az alapítványi kuratórium képviselője is.

A bizottság ismertette a sztrájkköveteléseket, melyekhez a kuratórium képviselője technikai jellegű észrevételeket, kéréseket fűzött, de érdemben még nem kívánt hozzászólni. A munkáltatók minden sztrájkkövetelés kapcsán azt a tényt fogalmazták meg, miszerint azok teljesítésére nincs jogalapjuk.

Az első tárgyalás eredménytelenül zárult – állapítják meg. Csütörtökön folytatják az egyeztetést, és azt is közölték:

A sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön délután 3 és 5 között figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetem Vas utcai épületében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véres vízharcok dúlnak Amerikában – ilyen lesz a jövő

Véres vízharcok dúlnak Amerikában – ilyen lesz a jövő

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat