szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén lett húszéves a díj, az ünnepélyes díjátadót viszont egyelőre keresztülhúzta a járvány.

A Hazám-díjat a XXI. Század Társaság 2001. október 31-én alapította értékőrző és értékteremtő életművek elismeréseként. A díjat József Attila Hazám című szonettkoszorújának címéről nevezték el, és a tudományos, kulturális és művészeti élet kiemelkedő képviselőinek ítélik oda.

Az elismerés minden évben novemberben, az első magyar köztársaság kikiáltásának napjára emlékezve adják át hét kiváló személyiségnek. Idén huszadik alkalommal ítélték oda a Hazám-díjat, ám az ünnepélyes díjkiosztóra a fokozódó járványveszély miatt későbbi időpontban kerül sor.

Az idei díjazottak:

· Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja (képünkön)

· Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

· Ladik Katalin József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Lennon Ono-békedíjas költő, színművész.

· Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

· Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens.

· Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

· Tarr Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!