szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent a Hogyan lettem Rádiós című könyv, ami a magyar rádiózás történetének szubjektív lenyomata. Szereplői közül többen is megszólalnak az alábbi videón.

Az Orosz József által szerkesztett kötetben azok a közismert, népszerű rádiósok szerepelnek, akiknek nevét és hangját az egész ország ismerte, szerette, műsoraikra ma is nagyon sokan emlékeznek.

A könyvben hatvannégy ismert rádiós szakember – sokaknak legenda – személyes története olvasható arról, hogy ki, miért és hogyan lett Rádiós a Bródy Sándor utca 5-7.-ben, a Magyar Rádióban. A könyvbemutatón ezek közül Mélykuti Ilona, Orosz József, Rónai Egon, Rangos Katalin, Sándor Erzsi, Sváby András, Szilágyi János ad ízelítőt a kötet hangulatából, témáiból.

"És akkor most itt olvasom az ő visszaemlékezéseiket, amelyekből rengeteg és váratlan újdonságot tudok meg róluk, bepillantást kapok személyiségük és rádiós identitásuk formálódásának folyamatába – s mindez által feltárul előttem az a rendkívül értékgazdag, összefüggő, sokarcú, dinamikusan változó és mégis egyazon erkölcsi-szakmai súlyponttal rendelkező világ, amelyet hosszú ideig Magyar Rádiónak hívtak" - mondta a könyvről Szkárosi Endre,

Volt, akinek a gyerekkori álma teljesült. Volt, aki épp jókor volt jó helyen, meg persze olyan is, aki protekcióval jutott be a Rádióba. A rádiózás nemcsak nekik jelentett életre szóló élményt: a hangjuk ott lehet a hallgatók fülében, hiszen egykor velük keltek, mulattak, tájékozódtak és mindez számukra fontos is volt. A kötet szerzői a rádiózásnak azt a korszakát idézik meg, amikor a Magyar Rádió a leghitelesebb forrás volt a tájékoztatásban.

„Odabenn… fülek és szemek voltak. Mindenre kiélezett fülek, szemek, és persze orrok, hiszen olykor kevésbé meglátni-meghallani, mint inkább kiszagolni kellett a dolgokat. Ez nem ment mindig könnyen…, de megérte ilyeneknek lenni. Megérte a Magyar Rádió részének lenni" - írja Lévai Júlia az előszóban.

Bővebben a kötetről itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el