szerző:
Vándor Éva
Tetszett a cikk?

Az ezredfordulón hatalmas siker volt a sorozat, amely fantáziavilágba (és cipősdobozokba) csomagolt néhány komoly feminista kérdést. Azóta a Szex és New York alkotói többször is meglovagolták a nosztalgiát, 2021-re pedig oda jutottunk, hogy 17 év után folytatást kap a Szex és New York. De a legnépszerűbb és talán legszerethetőbb karaktere nélkül vajon marad-e valami abból az energiából, amely annak idején előre vitte a sztorit?

Jó ötlet volt-e nem is egy, hanem rögtön két mozifilmmé dagasztani az HBO-nak a maga korában kétségtelenül úttörő jellegű sorozatát, a Szex és New Yorkot? Az IMDB 5,6-os illetve 4,5-ös értékelése alapján nem biztos. A brutális bevételek – 415, illetve 300 millió dollár – alapján nem kérdés.

Jó ötlet-e a sorozat vége után 17 évvel egy teljes új évaddal meglepni a nézőket? A főszereplők már az ötvenes éveikben járnak, ami a forgatókönyv szempontjából kétségkívül rengeteg ziccert kínál. Hogy sikerül-e friss, úttörő narratívát találni az új élethelyzethez? Ezt már inkább csak találgatni tudjuk, fogalmazzunk úgy, hogy ebből még bármi lehet, de arról elég határozott elképzelésünk van, mekkora hiba, hogy a reboot a sorozat legforradalmibb és legeredetibb figurája, Samantha Jones nélkül készül el.

Kockázat egyébként is van egy új évadban, leginkább azért, mert bármennyire is felforgatónak és avantgárdnak hatott a sorozat az ezredfordulón, az idő múlása nem tett neki jót, hogy egy népszerű anglicizmussal éljünk: rosszul öregedett. Ráadásul a négy barátnő – Carrie, Miranda, Charlotte és Samantha – nagyon fehér, nagyon felső-középosztálybeli, a valóságtól elrugaszkodott problémái kissé irritálóan hatnak már így egy járvány és egy alakuló gazdasági válság közepén. Még úgy is, hogy tudjuk, a Szex és New York univerzuma egy fantáziavilág – csakhogy annak a sok Manolo Blahnik cipőnek az ára nagyon is valóságos.

De ennél is nagyobb kockázat, hogy kimarad belőle Samantha Jones. Az alkotók megpróbálhatják ugyan 2021-hez igazítani a szereplőket és a történeteket, de

Samantha Jonest nem fogja pótolni senki és semmi.

Kim Cattrall karaktere ugyanis sokkal fontosabb mozgatórugója volt a Szex és New Yorknak, mint amennyire Carrie karaktere kisajátította (kierőszakolta) magának a figyelmet, (és hagyott bárki mást kibontakozni), és nem csak azért mert leginkább ő testesítette meg a címből a szexet.

Samanthánál önazonosabb, hitelesebb és őszintébb karaktert ugyanis nem találunk a sorozatban, márpedig annyi útkeresés után, mint amennyit a barátnők a hat évad során abszolváltak, épp erre az őszinteségre lenne szükség. 2021-re Carrie, Miranda és Charlotte is rájöhetett már, hogy nincs sok haszna vagy értelme az önbecsapásnak, amit ők profi szinten műveltek, és amit Samantha zsigerből elutasított.

A Rolling Stone nem finomkodott, amikor ítéletet mondott, miszerint a Szex és New York reboot Samantha nélkül egyáltalán nem lesz Szex és New York, csak saját egykori önmagának a jelentéktelen, mindössze pénzcsinálásra alkalmas másolata.

©

Kétség ne férjen hozzá, amikor 1998-ban a a női szexualitás sorozatbeli ábrázolása kiverte a biztosítékot/lenyűgözte a közönséget, akkor Samantha volt az, aki ezt a hatást elérte. Az ő szókimondó, szégyentől, tabuktól és prüdériától mentes, magabiztos hozzáállása a szexhez volt az, amitől időről időre szikrázott egyet a sorozat. Hozzá képest Carrie, Miranda és Charlotte is csak bolyongott a nőiség társadalom által felrajzolt labirintusában.

A négy nő közül Samantha volt az egyetlen, aki úgy igazán jól érezte magát a bőrében, és nem kért elnézést érte, márpedig ezt egy nőnek nem szívesen engedi meg a társadalom még ma sem, nem hogy húsz évvel ezelőtt. Samantha Jones olyan magától értetődően dobja le magáról a társadalmi cenzúrát, mint a ruhát.

És Samantha Jones még betegen is magasról tett a konformitásra, az utolsó évad egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor a mellrák elleni adományozó vacsorán egyszer csak lerántotta a fejéről a parókát néhány kiadós káromkodás kíséretében, mert a mellrákkal küzdve a valóság nem az, hogy az ember decensen létezik egy jól fésült parókában. Samantha pedig mindig a valóság oldalán áll.

Kim Cattrall természetesen nem a forgatókönyvírók miatt nem kap szerepet a felmelegített évadban, hanem azért, mert elege van – nem is annyira a szerepből, hanem inkább a kollégáiból.

Ha az ezredfordulón futó sorozat idején ez még kevésbé is volt érezhető, a Szex és New York-filmek forgatása már felszínre hozta a szereplők közötti feszültséget, és amikor egy harmadik produkció is komolyan szóba jött volna, az üzengetés egészen komolyan elfajult. Először a brit bulvár bástyája, a Daily Mail közölt egy cikket arról, hogy a harmadik mozifilm azért nem születhetett meg, mert a Samanthát alakító színésznőnek teljesíthetetlen feltételei voltak. Nem kell mondani, hogy egy ilyen állítás abszolút alkalmas a rajongók hergelésére. A bulvárháború következő fejezetében a New York Postban jelent meg egy cikk arról, hogy mennyire toxikus légkörben zajlottak a forgatások, de az az írás már arra vezeti vissza a problémákat, hogy Kim Cattrall a maga tehetségével és kisugárzásával túlságosan is ellopta a show-t, és elszívta a figyelmet a főszereplő Sarah Jessica Parker elől. Pénz, féltékenység, rivalizálás – minden megvolt, ami egy jó kis klikkesedéshez kell.

Évekkel később Cattrall már nyíltan beszélt arról, hogy soha nem voltak barátok, és a forgatások alatt meglehetősen toxikus légkör alakult ki a kollégái körül. Konkrétan Sarah Jessica Parkerről mondta, hogy „lehetett volna kedvesebb”. 2018-ban aztán ez az üzengetés az Instagramon robbant fel, miután Kim Cattrall felháborodott azon, hogy szerinte Sarah Jessica Parker kihasználta a tragédiáját (a testvére halálát), hogy az együttérzésével jó színben tüntesse fel magát. Úgyhogy egy bejegyzésben elég nyersen értésére adta, hogy nem kér a támogatásából. Talán ez a pillanat volt a mélypont a Parker–Cattrall-szembenállásban.

A sorozat most beharangozott új évada kicsit hivatalossá is teszi ezt a feszültséget, a szereposztása legalábbis őszintébbnek tűnik ahhoz képest, hogy a korábbi filmek esetében rendre Kim Cattrall nyakába varrták a forgatási nehézségeket – most legalább ki is hagyták.

©

Kim Cattrall tulajdonképpen már évekkel ezelőtt világossá tette, hogy lezárta a Samantha-korszakot. Egy 2017-es interjúban arról beszélt, hogy a szerep nagyszerű volt, imádta, de már mindent kihozott belőle. Felvetette ugyanakkor, hogy Samantha Jones lehetne afroamerikai esetleg latina, és a karaktert továbbvihetné egy másik színésznő.

A sorozat rebootjának természetesen el kell számolnia valahogyan Samantha Jones hiányával. A nagy bejelentés óta eltelt napokban ez a feladat a fogadásokat is beindította. Az online fogadásokat bonyolító Bovada listáján a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint Samantha meghalt, elköltözött New Yorkból vagy úgy, ahogy van, megfeledkeztek róla. A Bovada szóvivője a Hollywood Reporternek azt mondta, a Trónok harca fináléja óta nem volt ekkora érdeklődés sorozattal kapcsolatos fogadások iránt.

Eddig egyetlen hivatalos megnyilvánulást kaptak a rajongók Kim Cattrall hiányáról. Sarah Jessica Parker az Instagramon válaszolt az egyikük kérdésére azzal, hogy

Samantha nem része ennek a történetnek. De mindig is a részünk marad. Bárhol is vagyunk, és bármit is csinálunk.

És ebben minden kockázat nélkül igazat adunk neki.

Mit derült ki eddig a folytatásról?

  • A sorozat folytatását az HBO Max jelentette be, a címe And Just Like That... lesz.
  • Az eredeti szereplők közül visszatér Sarah Jessica Parker (Carrie), Kristin Davis (Charlotte) és Cynthia Nixon (Miranda). A tervek szerint ők most már az ötvenes éveikben fedezik fel az élet és a barátság rejtelmeit.
  • Jennifer Hudson, aki az első mozifilmben játszotta Carrie álmodozó asszisztensét, jelezte, hogy szívesen részt venne a folytatásban.
  • Arról azonban még semmit sem lehet tudni, hogy a sorozat meghatározó férfi karakterei – Mr. Big, Steve Brady, Harry Goldenblatt, Stanford Blatch vagy Anthony Marentino, esetleg Smith Jerrod – is visszatérnek-e.
  • A forgatást valamikor a tavasz végén kezdik el New Yorkban.
  • Tíz, egyenként félórás epizódból áll majd a ráadás évad.
  • Hogy pontosan mikor mutatják be, arról még nincs információ.
  • Mint ahogy arról sem, hogy az új évad ott folytatja-e, ahol 2004-ben a sorozat véget ért, vagy esetleg teljesen új élethelyzetekből indul-e ki.
  • A Szex és New York 1998-ban indult, majd hat évadon keresztül, egészen 2004-ig futott. Hét Emmy-díjat és nyolc Golden Globe-ot, valamint két mozifilmes folytatást kapott. A sorozatot jelenleg az HBO GO-n lehet újranézni, a mozifilm a Netflixen érhető el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket