szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fliegauf Bence a Filmintézet támogatása nélkül készítette el a Berlinben díjat nyert filmjét, az állami filmintézet úgy tett, mintha nem is létezne.

„Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes a Berlinálén” címmel küldött ki a Nemzeti Filmintézet hosszú és részletes sajtóközleményt a teljes magyar sajtónak pénteken délben. A közlemény kizárólag a Természetes fény című film sikeréről szól, és még utalás szintjén sem derül ki belőle, hogy a díjjal egy időben hirdették ki: egy másik magyar alkotás, Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmje szintén Ezüst Medvét nyert legjobb mellékszereplő kategóriában. A közlemény arra sem utal, hogy a magyar film hatalmas sikere, hogy a világ egyik legrangosabb fesztiválján egyszerre két magyar film is nagydíjat nyert.

Megkérdeztük a Filmintézet sajtóosztályától, hogy miért maradt ki a nemzeti filmipar másik fontos eredménye a hírükből, de erre három óra alatt nem kaptunk választ. Ugyanakkor alighanem az lehet a háttérben, hogy Fliegauf az állami támogatási rendszer nélkül készítette el saját filmjét.

A sajtóközlemény kiküldése után röviddel Nemzeti Filmintézet Facebook-oldalán szintén megjelent az „Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes a Berlinálén” című hír megosztása a Filmintézet honlapjáról, egy képpel Nagy Dénes filmjéből. A megosztáshoz csatolt szöveg Káel Csaba magyar filmért felelős miniszteri biztos gratulációja, amelyben már szerepel Fliegauf filmjének díjazott színésze, Kizlinger Lilla neve, de a film címe vagy Fliegauf neve továbbra sem jelent meg, sőt mivel ugyanaz a mondat a Természetes fény című film dicséretével folytatódik, a két filmet nem ismerő olvasó könnyen azt hiheti, a színésznő is ebben a filmben szerepel. „Gratulálok a díjazottaknak! Kitűnő sikerek a nemzetközi filmvilág egyik legnagyobb presztízsű fesztiválján. Nemcsak azért lehet büszke az egész magyar filmszakma, mert új magyar tehetségek, Kizlinger Lilla színésznő és Nagy Dénes filmrendező feltűnt az európai filmművészetben, hanem azért is, mert a Természetes fény egy magyar alkotócsapat kezdeményezésére négy ország összefogásával, igazi koprodukcióként valósult meg. Közös múltunk művészi feldolgozása” – áll a posztban. A Nemzeti Filmintézet honlapja sem emlékezik meg a Rengeteg és vele a magyar film sikeréről.

A kiküldött sajtóközlemény végén a Nemzeti Filmintézet bemutatkozásában a következő szerepel: „A Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar mozgóképszakma irányításáért felelős szervezetként elkötelezett, hogy sikeres, minőségi alkotások készüljenek, amelyek a nézők számára a mozikban és a képernyőkön egyaránt különleges élményt nyújtanak, szórakoztatnak és kulturális értéket teremtenek. Az intézmény feladata, hogy a hazai mozgókép-ágazat alkotásainak fejlesztését, támogatását, marketingjét, értékesítését és forgalmazását egységes rendszerben működtesse.” Arra itt sem történik utalás, hogy amelyik magyar film nem kap támogatást a Filmintézettől, automatikusan kiesne a „hazai mozgókép-ágazatból”.

Borítókép: Fliegauf Bence és Kizlinger Lilla.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye