szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rangos elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest az első játékfilmjéért.

Fontos díjat kapott a Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar–lett–francia–német koprodukcióban, Závada Pál regénye alapján készült Természetes fény című első mozifilmjéért Nagy Dénes a Berlinalén. Ő az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte az Ezüst Medvét a Berlinálé történetében.

Az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15 alkotás közül. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő filmet, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.

A fesztiválon nem ez volt az egyetlen magyar díj: Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének színésze, Kizlinger Lilla elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat, ráadásul úgy, hogy ebben az évben összesen két színészdíjat adtak át, egyet a legjobb főszereplőnek és egyet a legjobb mellékszereplőnek.

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjének színésze, Kizlinger Lilla elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat a Berlinalén. Ez a második magyar Ezüst Medve a fesztiválon, miután Nagy Dénes megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat a Természetes fényért.

A Screen Daily kritikusa szerint például Nagy Dénes filmje elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, ugyanakkor gyönyörűen kidolgozott alkotás, amely illeszkedik a Mundruczó Kornél Fehér Isten, Nemes Jeles László Saul fia, illetve Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje által fémjelzett magyar újhullámhoz.

Hasonlóképp látja a megvalósítást a Variety szerzője, aki kiemeli, hogy a film esztétikájának köszönhetően a nézők az események közelében érezhetik magukat, és szemtanúként szembesülnek a főhőssé emelkedő, rezzenéstelen arcú katonát követve a háború borzalmaival.

A Hollywood Reporter azt méltatja, hogy a Természetes fény szembe megy a kelet-európaiak és főleg az oroszok által vászonra vitt háborús történetekkel. Nagy Dénes lassabb tempót diktál, és úgy teremti meg a borzasztó atmoszférát, hogy sokszor a rémségeket nem is látjuk, csak érzékeljük a sztoikus főszereplő arcát, rezdüléseit fürkészve.

A Filmstage szerzője lenyűgöző második világháborús filmnek tartja a Természetes fényt, amely belevési emlékezetünkbe a háború alávalóságát.

Az Awards Daily recenziója megjegyzi, hogy a film intelligensen megtervezett, művészien kivitelezett és megvalósított elsőfilm, amelyben megismerhetővé válnak a háború áldozatai.

A szerző kiemeli, hogy a Természetes fény akár a jövő évi Oscar-verseny magyar nevezése lehet.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés