szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Herendi Gábor filmrendezőnek az elmúlt két évben hat filmjét kaszálta el a filmintézet, a rendező politikai okokat sejt a háttérben.

Herendinek volt olyan filmötlete, aminek a forgatókönyv-fejlesztésére még adtak támogatást, de a megvalósítására már nem, volt, amelyik az első körben elbukott - írja a Telex, amelyik idéz egy interjút, amit Veiszer Alinda készített a filmessel. Ebben az interjúban Herendi azt mondja, hogy megelégelve, ami zajlik, utánament, mi állhat annak a hátterében, hogy a filmötleteit rendre elkaszálják. Herendi elkezdte felhívni a döntőbizottság tagjait, majd valaki, akit nem nevezett meg, ordítva közölte vele, hogy kérjen támogatást a freeSZFE-től.

 

©

Amikor a riporter visszakérdezett, hogy mégis ki ordított így vele, Herendi nem árulta el. "Ezt most nem fogom megmondani. Amiatt, mert azt gondolom, van annyira értelmes, hogy átgondolja ennek a mondatának a súlyát. És várom a bocsánatkérését" - mondta az illetőről, hozzátéve, hogy "komoly pozícióban" lévő emberről van szó.

A beszélgetés egy része arról szól, hogy Herendi sosem politizált a nyilvánosságban, egyszerűen a helyzet "belekergette". Azt viszont, hogy nem emelte fel a szavát, úgy tűnik, most már sajnálja. "Magamnak is szemrehányást teszek, mert én régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam. Szívesen posztoltam volna vagy megosztottam volna egy Facebook-bejegyzést, de aztán visszahúztam a kezem, hogy á, nem, én szeretnék filmet csinálni, és jobb, hogy ha nem néznek utánam. Ezt tökre szégyellem" - idézte a Telex a rendezőt.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!