Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Huszonhét évet töltött börtönben, de ez sem törte meg. Viselkedésével, tartásával, nézeteivel egy ország történelmét írta át, jelképévé vált a polgárjogi harcnak, kiállásával pedig - legalább részben - a világot is megváltoztatta. Nelson Mandela, a híres 46664-es fogoly, 95 éves korában, csütörtökön meghalt. Képes összeállításuk egy igazán nagy ember életének kulcsmomentumairól.

1964. június 16. - Dél-Afrika, Pretoria: nyolc aktivistával együtt Mandelát is elszállították a pretoriai Igazsgügyi Palotából, miután szabotázs- és terrorcselekményekben való részvétel vádjával bíróság elé állították, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték őket. Mandelát a hírhedt Robben-szigeten tartották fogva, ő volt a 466. fogoly.
©
1957. - Nelson Mandela és felesége, Graca Machel
©
1990. február 9. - Dél-Afrika, Paarl: Frederik W. De Klerk, Dél-Afrika elnöke a börtönből 27 év után szabadult Mandelával.
©
1990. február 11. - Dél-Afrika, Paarl: Nelson Mandela és felesége, Winnie ünnepli szabadulását.
©
1990. október 4. - Dél-Afrika, Soweto: látogatás egy feketék lakta területen.
©
1990. október 15. - India, Újdelhi: Mandela hivatalos indiai látogatásán, a háttérben Mahatma Gandhi egykori indiai elnök portréja.
©
1993. október 24. - Dél-Afrika, Durban: Tradicionális Zulu öltözetet viselő férfiak társaságában a Duruban tartott kulturális napok során, amelyen csaknem 50 ezer ember gyűlt össze.
©
1993. december 9. - Norvégia, Oslo: Nelson Mandela, a dél-afrikai Nemzeti Kongresszus tagja, és Frederik de Klerk dél-afrikai elnök együtt vehette át a Nobel békedíjat a faji megkülönböztetés elleni munkájuk elismeréséért.
©
1994. március. 21. - Mandela leopárdbőr-népviseletben az Afrikai Nemzeti Kongresszus elnökeként egy fehér galmab felengedése előtt - emlékezve ezzel a harmincnégy évvel korábbi mészárlásra, ahol egy megmozduláson 69 fekete tüntetőt mészároltak le a rendőrök.
©
1994. április 27. - Dél-Afrika, Oshlange: Mandela leadja szavazatát az első demokratikus választás során.
©
1994. március 25. - Dél-Afrika, Mmabatho: az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) támogatói Mandela beszéde alatt.
©
1994. május 9. - Dél-Afrika, Pretoria: Mandela eskütétele, aki a demokratikus választások eredményeként az új parlament és Dél-Afrika első fekete elnöke lett.
©
Dél-Afrika, Fokváros – Nelson látogatása egykori cellájában a Robben-szigeten, ahol a huszonhét évi fogságából tizenkilencet töltött el.
©
1995. szeptember 16. - Dél-Afrika, Pretria: II. János Pál pápával a 67. Nemzetközi Lelkipásztori látogatáson.
©
1997. július 9. - Egyesült Királyság, London: sétakocsikázás II. Erzsébet királynővel egy hivatalos látogatáson.
©
1996. július 12. - Egyesült Királyság, London: ifjú tisztelői körében a Trafalgar téren.
©
1996. július 14. - Franciaország, Párizs: testőrök gyűrűjében Jacques Chirac egykori francia elnökkel a hagyományos Bastille napi partin a Elysée palotában.
©
1997. november 1. - Dél-Afrika, Pretoria: Mandela unokáival, Károly herceggel és a Spice Girls tagjaival viccmesélés közben.
©
1998. szeptember 2. - Dél-Afrika, Durban: baráti ölelés Fidel Castrónak. Mandelát sok kritika érte kijelentése miatt, melyben példaképnek nevezte a kubai diktátort.
©
2004. május 15. - Svájc, Zürich: Mandela ünnepel: Dél-Afrika nyerte a 2010-es futball-világbajnokság rendezésének a jogát.
©
2010. július 11. - Dél-Afrika, Johannesburg: a 2010-es világbajnokság záró ceremóniája előtt feleségével, Graca Machellel.
©
2012. augusztus 6. - Dél-Afrika, Qunu: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter otthonában látogatta meg Mandelát.
©
2013. június 24. - Dél-Afrika, Pretoria: lufik és jókivánságok a pretoriai kórház bejárata közelében, ahol Mandelát kezelték kiújult tüdőfertőzése miatt.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

50 éve halt meg Edith Piaf – Nagyítás-fotógaléria

Soha nem volt könnyű élete a világ talán leghíresebb sanzonénekesnőjének. Nagy szerelme halála után rászokott az alkoholra és a morfiumra, de élete legnagyobb szenvedélye mindig is a színpad maradt – képösszefoglaló.

hvg.hu Nagyítás

60 éve hódították meg a Jóságos Istenanyát – Nagyítás-fotógaléria

Szerdán lesz hatvan éve annak, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli serpa, Tenzing Norgay megtette azt, amiről addig sokan úgy hitték: képtelenség. 1953. május 29-én ugyanis felértek a világ tetejére, a 8848 méteres Mount Everestre. A csúcs az angol nevét az Indiát feltérképező Sir George Everestről kapta, aki 1852-ben állapította meg, hogy a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. 8848 méteren rendkívüli körülmények uralkodnak: télen mínusz 50 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, a ritka levegő oxigéntartama a megszokottnak csak a 30 százaléka. Olykor óránként 200 km-es szélvihar tombol, és hatalmas mennyiségű hó esik. A csúcs meghódítása közben eddig legalább 200 hegymászó veszett oda. Az első magyar alpinista, aki felért a világ tetejére, a minap elhunyt Erőss Zsolt volt. Ő 2002. május 25-én jutott fel a világ tetejére. Az első magyar női hegymászó, aki elérte ugyanezt, Ugyan Anita volt. Sőt, ő 2009 után 2010-ben is feljutott a Jóságos Istenanyához.

hvg.hu Nagyítás

Horn Gyula (1932-2013) – Nagyítás-fotógaléria

Életének 81. évében, hosszan tartó súlyos betegség után meghalt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök. Fotógalériánkban a politika csúcsain töltött legfontosabb, vagy érdekesebb pillanatait láthatják.

NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Picasso kalandjai - Nagyítás-fotógaléria

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.