Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Túlságosan irreálisnak és költségesnek tartották, ezért majdnem el sem készült, később le akarták bontani, fel akarták robbantani, a világháborúban pedig fegyvert akartak készíteni belőle. A 324 méter magas, több mint tízezer tonnás Eiffel-torony ma Párizs leghíresebb építménye, pedig majdnem Barcelonában épült meg.

Az Eiffel-tornyot 1887. január 28-án kezdték el építeni, havonta 12 méterrel lett magasabb, két évvel később pedig elkészült a világ akkor legmagasabb épülete. Az acéltorony az 1889-es világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna.
©
Az alkotóelemek a Levallois-Perret-i üzemben készültek, és onnan szállították őket a helyszínre. Az építkezésen már csak az elemek összeszerelése folyt.
©
Gustave Eiffel (lent) francia mérnök, a tornyot tervező cég tulajdonosa, valamint a torony későbbi névadója pózol művével 1889-ben.
©
A tornyot 1889-ben nyitották meg a nagyközönség számára. Ugyan az építés előtt heves ellenkezést váltott ki a torony építésének terve, művészek még aláírást is gyűjtöttek a megvalósítása ellen, később azonban a torony Párizs büszkeségévé vált.
©
Kilátás a második emeleti galériáról 1889-ben. A torony összmagassága 324 méter: az első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 méteres magasságban van.
©
Az első emeleten éttermet rendeztek be, ami az első számú vendéglőnek számított Párizsban.
©
Munkás a a magasban. Az építkezés során a munkások sztrájkjával is meg kellett küzdeni, mivel szerintük a munka bére nem állt arányban annak veszélyességével. Gustave Eiffel a határidő miatt aggódva elfogadta a munkások követeléseit, és megadta a magasabb béreket.
©
Adolf Hitler pózol a torony előtt, Albert Speer, a Harmadik Birodalom főépítésze, és Arno Breker szobrász társaságában 1940. június 23-án. Állítólag nem működött a felvonó Hitler látogatásakor, ezért az egész építményt fel akarta robbantani.
©
Tiltakozó orvostanhallgatók 1983. március 19-én a tornyot választották akciójuk helyszínéül.
©
Továbbra is Párizs a világ elsőszámú célpontja: a Fények városát tavaly 32,3 millióan keresték fel.
©
2004-ben jégpálya is nyílt az első emeleten, 57 méteres magasságban.
©
Az elitrendőrség is itt ünnepelte fennállásának 20 évfordulóját.
©
A francia Paris Saint-Germain focicsapat játékosai ünneplik bajnoki címüket az Eiffel-torony árnyékában.
©
A második emeleten található Jules Verne (avagy Verne Gyula) nevét viselő vendéglőt 2007-ben felújították. Ekkor Alain Ducasse, a világhírű mesterszakács vette át a torony éttermeinek működtetését.
©
Füst száll fel a párizsi Eiffel-toronyból 2003. július 22-én, miután kisebb tűz keletkezett a 324 m magas vasszerkezet legfelső szintjén. A tüzet feltehetően elektromos zárlat okozta, személyi sérülés nem történt.
©
Rowan Atkinson brit színész a "Mr. Bean nyaral" című filmben. Eleinte sokan nem értették...
©
Futóversenyekhez is jó háttérül szolgál - a 34. párizsi maraton résztvevői futnak el a torony mellett.
©
Egy biztos: nagy üzlet lett belőle
©
Tiltakozó akciókhoz is nagyszerű díszletként szolgál. Itt éppen a WWF környezetvédő szervezet 1600 pandafigurával próbálja felhívni az emberek figyelmét a kihalófélben lévő fajokra.
©
A Femen aktivisták is felfedezték maguknak a helyszínt.
©
A tornyot - amelyet Csúfságnak és Öreg Hölgynek is becéznek - már többször le akarták bontani, kétszer eladta egy szélhámos ócskavasként, a németek pedig fegyvert akartak belőle készíteni a második világháborúban.
©
10.100 tonna alulnézetből
©
Kilátás a toronyból
©
Tizenkétezer acéldarab
©
Sötétségbe borul az Eiffel-torony 2009. március 28-án este, így hívva fel a figyelmet az éghajlatváltozás problémájára egy környezetvédő kampány keretében.
©
10 tonna festék kell felülete karbantartásához évente
©
Nicolas Sarkozy egykori francia elnök az Eiffel-toronnyal szemben tartott kampánybeszédet 2012. május 1-jén.
©
Sirályok éjszakai repülése az Öreg hölgy körül.
©
A sokáig vitatott építmény a legnépszerűbb turistalátványosságok egyikévé vált, 2007-ben A világ hét új csodája jelöltjeként is indult.
©
125 év Párizs felett
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fehér Nóra Nagyítás

Európa legszélén: a szlovákiai nyomortelepek – Nagyítás-fotógaléria

2004-ben éhséglázadások követték a szlovák kormány megszorító intézkedéseit, ami után a gazdaság szárnyalni kezdett, viszont a társadalom perifériáján élők életkörülményei tovább romlottak. Szemétdombra épült nyomortelep, fallal körülvett cigánysor, harmadik világbeli lakótelep: körkép az éhséglázadások tizedik évfordulóján.

hvg.hu Nagyítás

Metró és Békemenet - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Metró, metró és metró - a héten mindenki a 4-es metró indulására figyelt. Közben azért nem állt meg a világ, Ferenc pápa és Obama találkozott a Vatikánban, hazakerültek a Seuso-kincsek, Orbán és Fico jelképesen meghúzott egy csavart, és vonult a Békemenet. A hét eseményei képekben.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

50 éve halt meg Edith Piaf – Nagyítás-fotógaléria

Soha nem volt könnyű élete a világ talán leghíresebb sanzonénekesnőjének. Nagy szerelme halála után rászokott az alkoholra és a morfiumra, de élete legnagyobb szenvedélye mindig is a színpad maradt – képösszefoglaló.

hvg.hu Nagyítás

Tömeg és dugó a Békemeneten - Nagyítás-fotógaléria

A Kossuth térről a Hősök tere felé vonult ma a Békemenet, ahol a résztvevők csatlakoztak a Fidesz választási gyűléséhez és meghallgatták Orbán Viktor beszédét. A résztvevők száma már a Kossuth téren is tízezer felett volt. A szervezők szerint egymillióan voltak, ami túlzásnak tűnik. Orbán újabb négy évet kért az emberektől, de hozzátette: az esélyesség még nem győzelem.

hvg.hu Nagyítás

Íme, a megújult Kossuth tér – Nagyítás-fotógaléria

Ilyen lett az új Kossuth tér, amelyet szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetnek birtokba. Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásítóberendezések hűsítik a levegőt. Megújult és a végleges helyén áll József Attila szobra és a Rákóczi-emlékmű, a Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónap feladata a nyolc mellékalak elhelyezése lesz. Öntés alatt áll az Andrássy- és a Tisza István-szobor, amelyek a tervek szerint május végére foglalhatják el végső helyüket a már elkészült talapzatukon. Az új országzászló a tér közepén kapott helyet: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon egy 28 négyzetméteres zászló fog lobogni, az Országház felújított homlokzatának látványát visszatükröző vízfelület gazdagítja majd, s akadályozza meg a térre történő behajtást; a villamos kivételével teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom. Wachsler Tamás beszámolója szerint a több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg. A parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 km elektromos kábelt és 3 km víziközmű-vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.