Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kilencvenéves francia fotográfus Marc Riboud, aki az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítette – amely a Howard Greenberg-gyűjteményből rendezett tárlaton is látható volt a Mai Manó Házban – most, távol-keleti utazása során készített fotográfiáival mutatkozik be.

Marc Riboud kimagasló teljesítményt nyújtó tagja annak a fotográfus generációnak, amely a második világháború utáni időszak felszabadultságának idején a humanizmus középpontba helyezését tekintette élete és munkája lényegének. Ez az az értékrend, ami a közös megpróbáltatások, a fenyegetettség megszűnése után meghatározta fotográfiai tevékenységüket, a mindennapokat és a jövőt.

Az 1947-ben alapított legendás Magnum fotóügynökség tagja és később 1976 és 79 között elnöke is. Az alapítók közül Robert Capa, Henri Cartier-Bresson közeli barátja és tanítványa.

Capa küldte el őt Londonba világot látni, keleti utazása állomásain pedig Henri Cartier-Bresson levelei várták, hol az utazással kapcsolatos praktikus tanácsokkal, hol pedig a képeire vonatkozó meglátásokkal.

Marc Riboud kiállításainak képei elvezetik a látogatót egy három évig tartó utazás egzotikus helyszíneire. Megismerhetővé válik látásmódjának nyitottsága, az, hogy milyen érzékenységgel örökítette meg a számára ismeretlen kultúrákat is. Személyiségéből fakadó kíváncsisága nyomán olyan természetességgel nyílnak meg számára ezek a titokzatos világok, mintha minden jelentésüket ismerné. Őt az ember és az élet érdekelte, és a világra való rácsodálkozás képességét élte meg fotográfiai munkájában. Képein az érzelmek mindig szigorú kompozíciókban jelennek meg, és láthatjuk, hogy a forma és a jelentés kivételes összefonódása azt jelenti, nincs esztétika etika nélkül.

Törökország, India, Nepál, Japán, Afganisztán, Pakisztán, Irán és Kína területén készült fotográfiából válogattunk a mintegy hetven képből álló kiállításra, amely életének és munkásságának az 1955 és 1958 közötti időszakát mutatja be.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora

A Haibár-hágóhoz vezető út - Afganisztán,1955. - zselatinos ezüst
©
A Galata hídon - Isztambul, Törökország, 1955. - műgyanta bevonatú papírnyomat
©
A Tiltott Város - Peking, Kína, 1957. - zselatinos ezüst
©
A Világbank finanszírozásával épülő Seyhan-gát - Adana, Törökország,1955. - zselatinos ezüst
©
Az edzésüket kísérő dob ritmusára a földön jobbra és balra forgó sportolók - Teherán, Irán, 1955. - zselatinos ezüst
©
Dardzsiling, India, 1956. - műgyanta bevonatú papírnyomat
©
Dzsaipur, India,1956. - műgyanta bevonatú papírnyomat
©
Éjszakai szórakozóhely Tokió Ginza nevű kerületében - Japán, 1958. - zselatinos ezüst
©
Peking, Kína, 1957. - zselatinos ezüst
©
Tokió, Japán, 1958. - zselatinos ezüst
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

80 éves lenne az első űrhajós, Jurij Gagarin - Nagyítás-fotógaléria

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.

hvg.hu Nagyítás

Fiatalok találkozása André Kertésszel - Nagyítás-fotógaléria

''Young Kertesz & Young Hungarians'' - tizenöt kortárs fényképész munkája mellett André Kertész képeiből nyílt kiállítás az athéni Long Room galériában, melyet a szigetbecsi André Kertész Fotómúzeum és Emlékház tulajdonában álló anyag egy részéből, illetve a RANDOM, azaz a kortárs fotóművészeket összefogó szervezet tagjainak képeiből válogattak. A ''szubjektív történelem'' témában kiállított fotográfiák André Kertész mellett Bíró Eszter, Floszmann Attila, Fiala de Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Hirling Bálint, Kaulics Viola, Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Rapi Mariann, Sprenc Balázs, Sárközi Péter, Szami, Vedres Ági és Zselinsky Miroslav jóvoltából láthatók. Képes összeállításunkban a bemutatott képekből válogattunk.

hvg.hu Nagyítás

RANDOM: fiatal fotóművészek a Mai Manó Házban - Nagyítás-fotógaléria

23 alkotó 144 alkotása látható a Mai Manó Ház RANDOM című kiállításán. Kincses Károly kurátor válogatásában a kortárs magyar fotográfia két jelentős alkotói bázisának, a Magyar Fotóművészek Szövetsége fiatal generációjának és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója alkotóinak legújabb munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

hvg.hu Nagyítás

Tömeg és dugó a Békemeneten - Nagyítás-fotógaléria

A Kossuth térről a Hősök tere felé vonult ma a Békemenet, ahol a résztvevők csatlakoztak a Fidesz választási gyűléséhez és meghallgatták Orbán Viktor beszédét. A résztvevők száma már a Kossuth téren is tízezer felett volt. A szervezők szerint egymillióan voltak, ami túlzásnak tűnik. Orbán újabb négy évet kért az emberektől, de hozzátette: az esélyesség még nem győzelem.

hvg.hu Nagyítás

Az Öreg hölgy 125 éve - Nagyítás-fotógaléria

Túlságosan irreálisnak és költségesnek tartották, ezért majdnem el sem készült, később le akarták bontani, fel akarták robbantani, a világháborúban pedig fegyvert akartak készíteni belőle. A 324 méter magas, több mint tízezer tonnás Eiffel-torony ma Párizs leghíresebb építménye, pedig majdnem Barcelonában épült meg.

hvg.hu Nagyítás

Metró és Békemenet - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Metró, metró és metró - a héten mindenki a 4-es metró indulására figyelt. Közben azért nem állt meg a világ, Ferenc pápa és Obama találkozott a Vatikánban, hazakerültek a Seuso-kincsek, Orbán és Fico jelképesen meghúzott egy csavart, és vonult a Békemenet. A hét eseményei képekben.