Tetszett a cikk?

A kontinensnyi Indiában április elején kezdetét vette a világtörténelem eddigi legnagyobb parlamenti választása, amelynek során több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz a világ legnépesebb demokráciájában. A közvélemény-kutatások szerint a maratoni voksolás véget fog vetni az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus uralmának, és az Indiai Néppárt tűnik biztos befutónak.

Katonák őriznek egy választófülkét Kasmírban, India legészakibb államában, ahol gyakoriak az összetűzések. A felkelők és szakadár politikusok arra szólították fel Kasmír lakosságát, hogy bojkottálják a szavazást, és ezzel mutassák meg, hogy nem ismerik el India fennhatóságát a térségben.
©
Sorban álló nők Alwarban - több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz.
©
Földeken dolgoznak munkások Uttar Paradesh államban. Az indiai lakosság 70 százaléka él a mezőgazdaságból, aminek nagy része ki van szolgáltatva a június és szeptember közötti csapadékos időszaknak.
©
A hindu nacionalista Indiai Néppárt hívei vesznek részt egy pártrendezvényen
©
A kormányzó Kongresszus Párt alelnöke Rahul Gandhit és testvérét Priyanka Gandhit köszöntik a párt hívei egy kampánykörúton
©
Özvegyek ünneplik a színek fesztiválját, a holit. Az indiai társadalomban az özvegyek hagyományosan kitaszítottnak számítanak, de mostanában ezek a társadalmi korlátok is ledőlni látszanak.
©
Húsvéti körmeneten vesznek rész keresztény hívők Új-Delhiben.
©
Muzulmán hívő karddal nyúl be szeme mögé egy vallási ünnepen
©
Iskolában adja le szavazatát egy hölgy Dél-Indiában
©
Katonák járőröznek a választások idején Kasmírban. Az India és Pakisztán között felosztott Kasmír Indiához tartozó területén több fegyveres csoport küzd Újdelhi kormányzása ellen. 1989 óta mintegy 68 ezren haltak meg a fegyveres összetűzésekben.
©
Az észak-indiai Leh város mellett állnak sorban a szavazók
©
Szavazási papírjaikat fogják kezükben a sorukra várók Dél-Indiában.
©
A kormányzó Kongresszus Párt egyik híve vesz részt egy kampányeseményen.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ha megdobnak sárga festékkel dobd vissza pirossal - Nagyítás-fotógaléria

A Holi - más néven a színek fesztiválja - a hindu kultúra egyik legvidámabb ünnepe. A téli szezon utolsó teliholdjának napján az emberek illatos és színes porokkal szórják meg egymást, így köszöntve a tavaszt és biztosítva a bőséges termést az elkövetkezendő esztendőre, a nők pedig botokkal vesznek elégtételt a férfiakon a hindu mitológiában élő sérelmeik miatt. Ezen a napon fiatalok és idősek, gazdagok és szegények, nők és férfiak együtt ünnepelnek, és ha meg nem is szűnnek, de egy rövid időre elhalványulnak a társadalmi különbségek.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.