Tetszett a cikk?

Csütörtökön nyílik a tárlat a 36. a Magyar Sajtófotó Pályázat nyertes képeiből a Capa Központban.

André Kertész-nagydíj – a legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért: Mónus Márton: A krízisautó éjszakája - A Menhely Alapítvány krízisautó szolgáltatása megpróbál minél több rászorulót segíteni, szükség esetén meleg ruhához, szálláshoz, orvosi ellátáshoz juttatni. A műszak általában este kezdődik és hajnalig tart.
©
Hír-eseményfotó elsőhely: Asszonyi Eszter: Gyertyák égnek a Szinyei Merse Pál Gimnázium egyik osztálytermében Budapesten, 2017. január 21-én. Legalább tizenhatan meghaltak és többen megsérültek a balesetben, amikor egy diákokat szállító busz felborult és kiégett Olaszország északi részén. Január 23-án nemzeti gyásznapot tartottak országszerte, a balesetben elhunyt áldozatokra emlékezve
©
Képriport 1. Díj: Kurucz Árpád: Katalán függetlenedés - Tüntetés a rendőrség épülete előtt
©
Mindennapi élet (egyedi) 1. Díj: Kerekes M. István: Pihenő - Norbert és testvére Erika tehénpásztorok az erdélyi Hargita megyében. Erika kénytelen mindennap magával vinni kislányát Mirelát is. Kora reggeltől, késő estig, ők hárman folyamatosan ezen a kis erdei tisztáson felügyelik a húsz tehenet, éhbérért.
©
Mindennapi élet (sorozat) 2. díj - Bácsi Róbert László A bolgár határfolyó - Archar falu. Kora reggel a hálóját üríti a nyugdíjas halász. Kevés zsákmány került a hálóba, de előfordul, hogy egy-egy csukát is kifognak. A romániai oldalon ezt a halat vissza kell dobni, de Bulgáriában engedik az eladását
Portré 2. díj: Ajpek Orsi: Az otthonszülés "fekete báránya" - A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától Geréb Ágnest két régóta húzódó, tragikus kimenetelű otthon szülés ügyében. A szülész-nőgyógyász, bába, a hazai otthon szülés úttörője, aki elmondása szerint a nyolcvanas évek végétől 3500 alkalommal kísért otthon szüléseket, az ítéletet követően közleményében így fogalmazott: "... engem, mint az otthonszülés fekete bárányát, aki nélkül az addigi, veszélyesnek és üldöznivalónak kikiáltott otthonszülés biztonságos, szép és jó lesz, erőszakkal félretettek."
©
Portré sorozat 2. díj: Forgács Zsuzsanna: Csak lélegezz!- Bianca sajnos állni nem tud, mint ahogy most már kúszni-mászni sem, már csak átfordulni képes kisebb segítséggel. Rengeteg segédeszköz megtalálható a lakásukban, ami segíti a család mindennapjait. Emellett ezek az eszközök hozzájárulnak, hogy Bianca izmai rugalmasak maradjanak.
©
Művészet egyedi 2. díj: Csudai Sándor - Lufik a Balaton Sound fesztiválon
©
Művészet sorozat 1 díj: Bödey János - Nyugdíjas Ki mit tud 2017 - A Kazári Népdalkör a VII. Országos Nyugdíjas Ki mit tud? díjkiosztó gáláján, Hajdúszoboszlón.
©
Művészet sorozat 3. díj: Ficsor Márton- Nyolc nap, ahogy én láttam - Egy férfi takarja el magát a zuhanyzó alól kilépve a takarító hölgy elől a férfiak számára fönntartott zuhanyozó sátorban.
©
Sport egyedi 2. díj: Dercsényi István - A nagy kékség - Egy versenyző alámerül ugrását követően a FINA Világbajnokság óriástoronyugró döntőjében, amelyet a Parlamenttel szemben felállított idegilenes létesítményben rendeztek meg.
©
Sport sorozat 1. díj: Hajdú D. András: Egy krumpliszállító furgonban vittem őket az első meccsre - Zoltán egyik játékosa igyekszik az edzésre
©
Természet és tudomány egyedi 2. díj: Török János: Martélyi hattyúk - Mártély holt-ág - Hattyúk telelnek ki a befagyott Tiszán éjszaka
©
Természet és tudomány sorozoat 1. díj: Végh László - Duna delta : Egy férfi várja a menetrend szerinti hajót Gorgován.
©
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi 2. díj: Móricz-Sabján Simon - Csanytelek - Luca és Dávid csanyteleki otthonukban, Csongrád megyében, ahol szüleikkel és 4 testvérükkel élnek a szegénységi küszöb alatt. A legszegényebb járásokban gyakorlatilag vegetálnak a magyar családok, a magyar gyerekek helyzete pedig ritka rossz Európában. A 18 év alattiak 33,6 százaléka él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben.
©
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat 3. díj: Polyák Attila - Doktor Mancsok - A hospice ellátásban sokszor a kutyák egy közvetítő szerepét veszik fel. Jelenlétükkel kapcsolatot teremtenek ember és ember között. Legyen az ápoló, önkéntes vagy hozzátartozó. Velük könnyebben megnyílnak, könnyebben beszélnek magukról, érzéseikről, vágyaikról, fájdalmaikról
©
Dícséretben részesítve: Balázs Zsolt: Szezon kétezertizenhét - Ebéd vörösben
©