szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez? - elmélkedik Török Gábor politológus.

Bizonyára sokan felidézik majd a magyar politikatörténetnek azt az időszakát, amikor egy kormánynak volt már ekkora többsége; mint ismert, 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ a parlamenti helyek több mint kétharmadát uralta. Ezekben a mostani vitákban számos érv elhangzik majd: lesznek olyanok, akik az akkori koalíció önkorlátozására utalnak, mások viszont majd azokat a döntéseket sorolják, ahol a Horn-kormány erőből lépett. A politológus összegyűjtött néhány jellemző, a parlamentben elhangzott mondatot ezekből az évekből.

1994. július 14., Kövér László, Fidesz: „Roppant hatalom összpontosul most az önök kezében. Demokratikus keretek között szokatlan és a mi alkotmányos ízlésünktől távol álló koalíció az önöké, amelynek legitimitását sem szándékunkban, sem módunkban nem áll elvitatni. Csupán most a kezdetnél szeretnénk önöket figyelmeztetni arra a mérhetetlen felelősségre, amely hatalmukból fakad, abból a hatalomból, amelynek ma gyakorlatilag nincs intézményes korlátja. Önök kényükre-kedvükre változtathatják az alkotmányt s az alkotmányos alapintézményeket; változtathatják meg a választójogi törvényt, a köztársasági elnök jogkörét, az önkormányzati rendszert s az Alkotmánybíróság hatáskörét, nevezhetnek ki bárkit alkotmánybírónak, bankelnöknek, vállalatigazgatónak és így tovább” - olvasható a blogon.

Mit mondott akkoriban a kétharmadról Áder János vagy Szájer József? Török Gábor blogján megtudja, kattintson.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: Példa nélküli lesz-e a Jobbik eredménye?

Ha a Jobbik valóban megismétli, esetleg meghaladja az EP-választáson elért 15 százalék körüli eredményét, a szavazást követő napokban, hetekben minden bizonnyal komoly nemzetközi figyelem irányul majd Magyarországra - írja Török Gábor politológus.

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat