szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kolumbiában egy darabig úgy tűnt, hogy csoda történik, és megválasztják a világ első zöld párti elnökét, a litván származású Antanas Mockust, aki az életveszélyes és elhanyagolt Bogotából trendi alter-biciklista ökovárost csinált, de aztán győzött a megszokás, és Álvaro Uribe korábbi elnök egykori pénzügyminisztere, Juan Manuel Santos - olvasható a Clandestino blogon.

Venezuelában a múlt hét végén jelentősen előretört az ellenzék, tanulva az öt évvel ezelőtti hibájából, amikor – arra hivatkozva, hogy Hugo Chávez elnök visszaél hatalmával és egyenlőtlen feltételek mellett versenyeznek – nem vettek részt a választáson. Ezzel lényegében szabad kezet adtak Cháveznek, hogy jelentős közjogi és politikai változtatásokat hajtson végre, amik még inkább az ő javára fordították az erőviszonyokat. A mostani parlamenti választáson ezzel szemben a szavazatok körülbelül felét nyerték el – még megy a huzavona, hogy pontosan mennyit –, de a szavazókörzetek trükkös kialakítása miatt a 165 parlamenti helyből mindössze 60-70-re van esélyük - írja a blog szerzője. A teljes bejegyzést a latin-amerikai politikáról elolvashatja a Clandestino blogon.
MTI Gazdaság

Új gazdasági blokk formálódik Latin-Amerikában

Ecuador szerdán csatlakozott ahhoz a Venezuela és Kuba által létrehozott gazdasági blokkhoz, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok által tervezett latin-amerikai szabadkereskedelmi övezet befolyást csökkentse.

hvg.hu Napi merítés

Az író, aki Kurt Cobainre emlékeztetett

Roberto Bolaño a jelenkori irodalom egyik legnagyobb rejtőzködő figurája volt. A 2003-ban, 50 évesen meghalt chilei író csak 1993-ban publikálta első regényét, és néhány éven belül a spanyol nyelvű kortárs irodalom egyik legismertebb alakja lett - olvasható a Könyves blogon.

hvg.hu Napi merítés

A chilei bányabaleset magyar vonatkozásai

A bányabalesettel kapcsolatos híradások a mentés technikai feltételeire és az emberi drámára fókuszálnak, holott két részletet nem szabad figyelmen kívül hagynunk: a bányavállalat pénzügyi gondokkal küszködő tulajdonosai hónapokon át figyelmen kívül hagyták a biztonsági riasztásokat, a másik egy apróság: a bánya egyik tulajdonosa magyar származású - olvasható a Clandestino blogon.

Folk György / Brüsszel Gazdaság

Vége a banánháborúnak: 190 millió eurós támogatásról döntöttek

A genfi banánkereskedelmi megállapodás részét képező támogatást hagyott jóvá szerdán az Európai Bizottság, amelynek keretében az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok banántermelői európai pénzeket kapnak a másfél évtizede húzódó banánvita lezárásaként.

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Gyereknek szánt lakberendezési kollekcióval rukkolt elő Jane Goodall

Gyereknek szánt lakberendezési kollekcióval rukkolt elő Jane Goodall

Orbán is felkerült Trump bűnlajstromára

Orbán is felkerült Trump bűnlajstromára