szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 1956-os forradalom idején merényletet tervezett Szeged egykori rendőrfőnöke az egyik forradalmár ellen, akit később ki is végeztek. Kováts József testét a mai napig nem találják - olvasható a Szegedkurir.hu oldalon.

Az oldal birtokába került Mogyorósi István rendőrparancsnok 11 oldalas jelentése, amelyben beszámolt az ’56-os eseményekről, illetve az "ellenforradalom" alatti szerepvállalásáról, amelyről a következőképpen írt: "Az megállapítható volt, hogy Szegeden a diákság volt a kezdeményezője a felvonulásoknak, tüntetéseknek, ezért főleg a diákság vezetőit kellett volna erélyesebben rákényszeríteni, hogy az állandó provokálásokkal hagyjanak fel. Papp őrnagy és M. Szabó őrnagy elvtársak Nyéki századost bízták meg, hogy beszélje rá az egyetem vezetőit, hogy tartsák vissza a diákságot a kezdeményezéstől. Persze az alkudozás még inkább felbátorította a Professzor Urakat és nagylelkű ígéreteik ellenére fokozták a tüntetéseket." A teljes cikket elolvashatja a Szegedkurir.hu oldalán.
hvg.hu Napi merítés

25 éve szöktek meg utoljára a szegedi Csillag börtönből

A Szegedi Fegyház és Börtön 1885 januárjában fogadta be az első rabokat, vagyis éppen 125 éve uralja a Csillag-tömb a város piacterét. A szegedkurir.hu oldal ezen jeles alkalomból sorozatot indított, hogy bemutassa a leghíresebb szökéseket a szegedi Csillag börtönből.

hvg.hu Napi merítés

Kennedy és a pápa keresztes hadjárata a kommunizmus ellen

A szegedi MÉH-telepről több olyan állambiztonsági irat is előkerült, amelyek alapján bepillantást nyerhetünk, hogyan működtek a szolgálatok a Kádár-korszakban. Az egyik előkerült állambiztonsági irat szerint "Kennedy lesz az első olyan elnök, aki a pápával karöltve keresztes hadjáratot indít a kommunizmus ellen" - olvasható a Szeged Kurir oldalán.

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást