szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iskolás táskája iszonyat nehéz. Már az elsős gyereknek is tucatnyi könyve van. Nehéz, enyves papírból készültek, hogy minél szebbek legyenek. Látható a tendencia: minél nagyobb és színesebb a termék, annál magasabbra lehet srófolni az árakat. A tankönyvpiac nyereséges, erős lobbi, és a költségvetésbe nem kevés adót fizet be - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Régen kalendáriumból nyomtattak a legtöbbet, most tankönyvből. Milliárdos piac. Ezért mára minden tantárgyhoz legalább két nagyalakú könyv tartozik, de csak az egyiket hívják tankönyvnek. A másik, ettől alig valamivel vékonyabb és alig könnyebb, azt nevezik munkafüzetnek. Olyan, mint az ovis kiszínező: mechanikus feladatok gyűjteménye. Ez, ilyen formában felesleges. Könnyen helyettesíthető. Ki lehet váltani egyszerűbb és olcsóbb megoldásokkal. Lehetne füzetbe gyakorolni vagy újrahasznosított papírra fénymásolt feladatokkal. És bár füzet is van rendszeresítve, azt kevésbé használják, hiszen a munkafüzet a szűk órakerethez képest már így is túlfoglalkoztatja a diákot.

A tanár alig győzi a könyv és a munkafüzet – ahogy mondani szokták – „egymásra épülő” feladatait az óraszám adta keretek közé zsúfolni. Ezért a pedagógusok szerint folyton növelni kell az óraszámokat, hogy a tankönyvre épülő munkafüzetek feladataival a tanmenet szerint végezni tudjanak. Az ok pedig az, hogy egyre hosszabb és egyre több mechanikus feladatot tartalmazó munkafüzetet gyártanak. Egymást erősítő, rossz játszma ez. A tipikus ördögi kör. A mindenki számára ingyenes tankönyvre azonban nincs mód. A használt tankönyvek kisebb testvér általi újrahasznosítását sem bátorítják. Inkább kinézik az ilyen szülőt. Nagy a csoportnyomás a gyerekre is. Pedig volna mód arra, hogy a tankönyveket az iskola vegye meg, és a diákok az intézmények könyvtáraiból kölcsönözzék ki - írja a cikk szerzője. A cikket elolvashatja a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mire való egy új alaptörvény? – interjú Catherine Duprével

Az új magyar alaptörvény ellentétes az európai alkotmányosság védjegyével, a méltóság szekuláris felfogásával - mondja az Exeteri Egyetem tanára, az emberi méltósághoz való jog összehasonlító elemzője, aki 2003-ban a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatáról jelentetett meg könyvet.

hvg.hu Napi merítés

Mi az egykulcsos adó ára?

Az ezermilliárdos megszorítócsomagra jelentős részben az egykulcsos adó elhibázott bevezetése miatt van szükség. Enélkül az elkerülhetetlen költségvetési konszolidáció rövidebb, kevésbé fájdalmas és igazságosabb lehetett volna - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: Orbán „személyes sikere” az ország szégyene lesz

A rendszerváltás alkotmánya elérte az európai alapjogvédelem minimumszintjét, az új alaptörvény lejjebb süllyed. Az előbbi a nehéz esetek eldöntését a bíróságokra bízta, az utóbbi akadályozza a bírói jogfejlesztést. A Szuverén.hu friss cikkei közül az egyik a személyi szabadsághoz való jogot mutatja be a 89-90-es alkotmánytól az új alkotmányig.

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz