szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség zaklató és diszkriminatív igazoltatási gyakorlata növeli a kisebbségek és a hatóságok közötti feszültséget. A londoni, a párizsi és a budapesti felmérések hasonló rendőri attitűdöt jeleznek.

A londoni zavargásokra sokféle magyarázat született, de az biztosra vehető, hogy több tényezőt kell figyelembe venni. Az egyik ezek közül a rendőrség és a kisebbségek közötti feszült viszony, amelyben szerepe van az etnikai profilalkotásnak, vagyis annak, hogy legfőképpen az igazoltatások és a ruházatátvizsgálások során (stop and search) a rendőrök mérlegelésében szerepet játszik az intézkedés alá vont személy etnikai hovatartozása. Az egyes etnikai csoportok fokozottabb ellenőrzésének oka lehet rasszista előítélet, de az is megtörténhet, hogy a rendőr az etnikai hovatartozás és a kriminalitás között statisztikai összefüggést vélelmez, és azt gondolja, hogy a magasabb kriminalitással jellemezhető társadalmi csoport nagyobb kontrollja hatékonyabb rendészeti stratégia a semleges gyakorlatnál.

A stratégiával azonban két alapvető probléma van. Erkölcsileg és jogilag az, hogy diszkriminatív (ennek minden ódiumával együtt: elidegenítő, stigmatizáló hatású, fokozza a kirekesztést és egyben megalázó). Rendészetileg pedig az, hogy a kutatások a világ számos országában azt mutatják, az etnikailag aránytalan rendészeti stratégia nem hatékony - olvasható a Szuverénen.

A teljes cikkért látogasson el a Szuverén oldalára.

hvg.hu Napi merítés

El szabad-e rejteni az arcot egy tüntetésen?

A gyülekezési törvény nem tiltja az arc elmaszkírozását. A kormányzat ezen próbált változtatni a 2006-os utcai harcokat követően és most, a „bohócforradalom” után. A kérdés az, hogy szabad-e tiltani az arc titkolását.

hvg.hu Kult

Az emlékezés szigetei

Vannak dolgok, amiket nehéz szavakkal vagy képekkel bemutatni – ilyen az esztelen, elvakult pusztítás.

Milliárdos adósság és állami apanázs: hogyan fog megélni ezután Donald Trump?

Milliárdos adósság és állami apanázs: hogyan fog megélni ezután Donald Trump?

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére

Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E

Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E