szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ORTT Panaszbizottsága szerint az Egri csillagok című film nem alkalmas a fiatalok fejlődésének megzavarására. Ezért a bizottság megalapozatlannak találta a tv2 ellen a film korhatár-jelzés nélküli sugárzása miatt a Körhatár Civil Kezdeményezés által emelt kifogást.

A Körhatár Civil Kezdeményezés egyik tagja november 14-én fordult a tömörülés nevében a médiahatóság panaszbizottságához Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének filmváltozata ügyében. Beadványával a csoport - amely az Index fórumán alakult - arra kívánta felhívni a közvélemény és a grémium figyelmét, hogy a tévéműsorok korhatár-jelzéséről hozott ORTT-határozatot betű szerint értelmezve még az ifjúságnak szóló, az általános iskolákban kötelező olvasmányként elfogadott mű filmváltozata sem lenne bemutatható a televízióban.
   
Indoklásuk szerint a mű számos részlete (például a tálcán behozott levágott fejek, a második rész súlypontját képező brutális csatajelenet) kimeríti "az erőszak részletező, elnyújtott, realisztikus vagy naturális bemutatását", így a film eleve csak 18 éven aluliaknak nem ajánlott besorolású lehetne.  A filmet bizonyos definíciók alapján a "televízióban nem bemutatható" kategóriába kellene sorolni - állítja a csoport - példaként említve, hogy az egri vár védői "fondorlatos eszközökkel (forró szurok, forró leves, tűzkerék és más harci szerszámok), különös kegyetlenséggel ölik meg a török harcosokat, s mindezt úgy teszik, hogy a néző számára hősként tűnnek fel".
A panaszos szerint a filmben "pont a kulturális és társadalmi önmeghatározások, szokások és gondolkodásmódok mássága miatt öldöklik egymást a keresztény magyarok és a muzulmán törökök", miközben a hatályos rendelkezés szerint "nem megengedhető az ártalmatlannak vagy jogosnak ábrázolt agresszió olyan személyek ellen, akik külső megjelenésük, kulturális és társadalmi önmeghatározásuk, szokásaik vagy gondolkodásmódjuk mássága alapján szenvednek erőszakot". 
"A fentiek alapján elmondható, hogy a határozat betűjéhez ragaszkodva (és némi rosszindulatot feltételezve) a film betiltható. Ez persze csak egy abszurd gondolatkísérlet, viszont véleményünk szerint jól demonstrálja a szabályozás hiányosságait" - olvasható a beadványban. (MTI)

Ingyen maszkot ad a feledékeny vásárlóknak a Spar

Ingyen maszkot ad a feledékeny vásárlóknak a Spar

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül