szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés a 2003-as költségvetés módosító javaslatai között elfogadta azt a kormány által nem támogatott, Pető Iván (SZDSZ) által jegyzett indítványt, amely a Terror Háza múzeum működési támogatását 150 millió forinttal csökkenti. A miniszterelnök és a kormánytagok többsége nemmel szavazott az indítványra, a múzeum igazgatónője perrel fenyeget.

A Parlament 161 igen, 32 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el az indítványt, amely a területi művelődési intézmények egyesületének támogatását növeli és a Terror Háza támogatására szánt 330 millió forintot 150 millióval csökkenti.
Schmidt Mária, az intézmény igazgatója felháborodását fejezte ki a javaslat megszületésekor: véleménye szerint "kicsinyes bosszúhadjárat" indult a múzeum ellen. Schmidt a Népszabadságnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a javaslatot Pető Iván nyújtotta be, akinek édesapja "ávós főtisztként" szerepel a múzeum falán. Az igazgató jelezte, beperli a magyar államot, ha az nem teljesíti az előző kormányzati ciklusban a Terror Házával kötött szerződést, amely évi 330 milliót szán a múzeumnak. Schmidt a George Orwell születése 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás keddi megnyitóján fekete röpcédulát osztott ki több újságírónak, amelyen Pető Iván SZDSZ-es politikus fotója alatt az olvasható: "Pető Iván azt javasolta a kormánynak, hogy vonja meg a Terror Háza múzeum támogatási pénzét".
Pető Iván szerint miközben más múzeumok alapvető működési zavarokkal küszködnek, nem indokolt, hogy egy intézmény nyilvánvaló politikai juttatásként kiemelt, 330 millió forintos támogatásban részesüljön; a szabad- és az ünnepnapokat nem számítva így is napi egymillió forint jut a múzeum támogatására. Pető az Info rádióban visszautasította, hogy "családi okok" miatt nyújtotta volna be javaslatát.
Terror Háza: Tettesek a falon (Magyar Narancs)

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar