szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kósa Lajos 3 millió forintot nyert rágalmazási perében, de maradéktalanul nem elégedett.

Magyarországon az eddigi legmagasabb, 3 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélték meg a debreceni polgármesternek, Kósa Lajosnak. (Ugyanaznap Magyar Bálint jogerősen helyreigazítási pert nyert a Magyar Demokrata, Szájer József pedig a Love And Sorry című hetilap ellen, amely megsértette személyiségi jogait.) Kósáról egy bulvárlap valótlanul állította, hogy a rendőrök egy örömlánnyal kapták rajta. Az ügy még tavaly tavasszal robbant ki. A Blikk akkor tanúkat is megszólaltatott Kósa állítólagos kicsapongásról. Egy prostituált névvel nyilatkozva állította, hogy 3 ezer forintot kapott szolgáltatásaiért, s az aktusra a hivatali Audi 6-osban, a helyi pályaudvar közelében került sor. A rendőrök mindent cáfoltak, a prosti szavahihetetlennek bizonyult. Kósa azonnal bírósághoz fordult, amely májusban arra kötelezte az újságot, hogy közöljön helyreigazítást.
A botrányról először az aktív internetezők értesülhettek, mert egy helyi online-lap fórum rovatában írt valaki az állítólagos esetről. Az elektronikus kiadvány főszerkesztője akkor azzal védekezett, hogy miután tudomásukra jutott a dolog, azonnal moderálták ezt a topicot. Az országos napilap is lényegében azt állította, hogy csupán egy értesülésnek járt utána.
Az elsőfokú ítélettel a politikus csak részben elégedett. A hvg.hu kérdésére, miszerint nem kért-e túl nagy, 12 milliós kártérítést, ha a bíróság csak 3 milliót tartott jogosnak, a polgármester a következőket válaszolta: "Meggyőződésem szerint még annak az összegnek sem lenne visszatartó ereje. 3 milliót pedig minden további nélkül megér egy ilyen címlap." Kósa még nem döntött, fellebbezzen-e, de arra készül, hogy jogász képviselőtársaival elkészít egy törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy ilyenkor akár több tízmillió forintot kelljen fizetnie a hazugságon rajtakapott sajtóterméknek. "A fejlett demokráciákban pontosan azért erősek a szabadságjogok, mert nem lehet bármit büntetlenül leírni" - indokolta döntését.
Az ügy érdekessége, hogy tavaly Kövér László, aki akkoriban a Fidesz ügyvezető alelnöke volt, azt állította: Gyekiczki András, Kuncze Gábor munkatársa, volt minisztériumi kabinetfőnöke áll az ügy hátterében, neki lett volna érdeke Kósa lejáratása.
Manapság, amikor szinte nem múlik el nap, hogy valamelyik országgyűlési képviselő ne tenne feljelentést, vagy ne fenyegetőzne ezzel a valódi és vélt vádaskodások miatt, korántsem mellékes a tét nagysága. Sem a nyilatkozóknak, sem az azokat közlő sajtótermékeknek. Csak az a kérdés: van-e a kárral arányos büntetés?
A Kósa Lajos számára kedvező ítélet egyébként nem jogerős.
206 kilométerrel árulnak egy 21 éves különleges Mercedes A-osztályt

206 kilométerrel árulnak egy 21 éves különleges Mercedes A-osztályt

A BBC budapesti tudósítója 1987-ben kapott olyan támadást, mint most az Index-cikk miatt

A BBC budapesti tudósítója 1987-ben kapott olyan támadást, mint most az Index-cikk miatt

Rónai Sándor: Nem az a lényeg, manipulálták-e a gödi felvételt, hanem az, amit hallunk rajta

Rónai Sándor: Nem az a lényeg, manipulálták-e a gödi felvételt, hanem az, amit hallunk rajta