szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén a világ minden országában arra lehet számítani, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, s ez első ízben van így - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése, amelyet az Egészség Világnapján.

A statisztikák alapján a trend Európában meglehetősen régi: Svédországban a nők várható magasabb élettartamát 1751 óta dokumentálják, Dániában 1835, Angliában pedig 1841 óta.
 
A kutatók a fejlemények fő okaként a nők emancipációját jelölik meg, vagyis azt, hogy a nők most már mindenütt hasonló egészségügyi ellátásban részesülnek, mint a férfiak.
 
A WHO adatai szerint egyébként 57 országban van jelenleg orvos- és ápolóhiány. Ez azt is jelenti, hogy ezekben az országokban nincs megfelelő lehetőség a lakosság ellátására. Általánosságban is érvényes, hogy miközben a világ lakossága növekszik, az egészségügyi szakmákban dolgozók száma stagnál, vagy csökken. 
     

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Plázs

Nyolc évvel hosszabb életre számíthatnak a magyar nők

Továbbra is jelentős különbség mutatkozik Magyarországon a nők és a férfiak várható élettartama között: a "gyengébbik nem" képviselői a rendszerváltás idején hosszabb életre számíthattak a hazai férfiakhoz képest, mint másfél évtizeddel később, 2004-ben.

MTI Karrier

Nem megoldott a nők visszailleszkedése az egészségügyben

Az egészségügyben a legmagasabb a nők aránya a foglalkoztatottak között. A hosszabb távollétről, például gyermekgondozási időszakról visszatérni szándékozó, de megkopott, elavult tudású nők ismereteinek felfrissítése azonban nem megoldott, pedig ez kellene a sikeres visszailleszkedéshez.

HVG Plázs

A nők védelmében

Az idei év egyik slágergyógyszere lesz a méhnyakrák elleni védőoltás - jósolják piaci szakértők. Csakhogy a betegség által leginkább sújtott országoknak elérhetetlenül drága lesz a vakcina.

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Megjelent a Spotify 2020-as toplistája: ezek a zenék szóltak legtöbbször

Megjelent a Spotify 2020-as toplistája: ezek a zenék szóltak legtöbbször