szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A biztonságos ételkészítés receptjének öt hozzávalója: a kifogástalan alapanyag, a tiszta konyha, az alapos sütés-főzés, a gyors lehűtés és a kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól. Amennyiben az öt alapszabályt az ételkészítés teljes folyamatában betartják, nem lesz ok aggodalomra - olvasható a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal közleményében.

A kerti parti manapság nagyon divatos, számos család hívja meg rokonait, ismerőseit, miközben fűszeres húsokat, zöldségeket és más finomságokat készítenek a szabadban. Azonban a grillezésre is érvényes az öt élelmiszer-biztonsági szabály betartása. Az élelmiszer okozta megbetegedések döntő része ugyanis az ételek helytelen módszerekkel történő elkészítésére vezethetők vissza. 
 
© sxc.hu
A hozzávalók beszerzése során ügyelni kell arra, hogy a bevásárló kosárba kerülő különböző tisztaságú, nyers és közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszerek ne szennyezzék be egymást. A levet eresztő élelmiszereket javasolt külön műanyag zacskóba csomagolni, így megakadályozható, hogy a kicsepegő lé a többi árut is bepiszkolja - figyelmeztet a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal.
 
A hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket célszerű mindig a bevásárlás utolsó szakaszában, közvetlenül a fizetést megelőzően a kosárba helyezni, de az a legjobb, ha ezeket a termékeket hazáig hűtve tudják tárolni. Érdemes a bevásárlásra hűtőtáskát vinni.
 
Grillezéshez legjobb frissen vásárolt húst használni. Amennyiben mégis mélyhűtött termékből készül az étel, arra kell figyelni, hogy teljesen felengedjen, és készítésekor a belseje is jól átsüljön. Magától értetődően az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket szabad használni. Tálaláskor ügyelni kell arra, hogy a készétel tiszta tányérra, és véletlenül se a korábban nyers alapanyagok tárolására használtra kerüljön. A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással lehet megvédeni.
 
A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb le kell hűteni, mert már egy órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás is veszélyes lehet. Nagyon fontos, hogy a megmaradt készételt újra fogyasztás előtt fel kell forrósítani és nem elég csak meglangyosítani, mert az ételmaradékban a baktériumok felszaporodhatnak, de az alapos sütés-, vagy főzés elpusztítja azokat.
 
Az Élelmiszer-Biztonsági Hivatal szerint a bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés és a hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Itt a köretek, mint a galuska, kifőtt tészta elkészítésére kell ügyelni.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!