szerző:
OTS-Hírvonal
Tetszett a cikk?

Ha jól ismerjük fel a helyzeteket, ha nem önzésből vagy hiúságból reagálunk a konfliktusokra, hanem józanul döntünk, ha időt szánunk önmagunk fejlesztésére, akkor jó esélyünk van arra, hogy elkerüljük a munkahelyi stresszt - mondta Csernus Imre pszichiáter.

"A stresszre adott válaszaink megtanulhatóak, de ehhez tudatos, kemény munkára van szükség. Mert nem a munkahelyi főnököt, kollégákat kell jól ismerni ahhoz, hogy megússzuk a stresszt, hanem önmagunkat" - magyarázza Csernus Imre pszichiáter.

A pszichiáter szerint a munkahelyi stressz valójában szimbólum, a felelősség áthárításának szimbóluma. Sokkal könnyebb ugyanis másra tolni a felelősséget, mint önmagunkban rendet tenni. Vajon miért van az, hogy két hasonló képességű ember közül az egyik felfelé megy és sikereket ér el, míg a másik egyre mosolytalanabb és sikertelenebb? Azért, mert a sikeres ember egyensúlyban van, jól tud mérlegelni és az emocionális döntései helyett a racionálisakat helyezi előtérbe - adja meg a választ Csernus. A másik, a leszálló ágban lévő ember csupán erősnek mutatja magát, azzal telik az ideje, hogy belső feszültségeit kompenzálja, például munkamániába menekül. Majd egyszercsak megáll. Nem érti, hogy ami régen működött, az most miért nem. Ekkor jelenik meg a stressz, s csak idő kérdése, mikor fog széthullani a személyiség. 
 
A pszichiáter szerint a fegyver a stressz ellen mi magunk vagyunk. Fájdalmas folyamat, míg az ember kimondja: én vagyok a hibás, nem más. Nem a munkahelyem, nem a környezetem, hanem kizárólag én.  Jó példa erre - meséli Csernus - az a sokáig gyesen lévő kismama, aki egy nap rádöbben arra, hogy a házassága már rég nem olyan, amilyen volt: a férje jól szituált, munkamániás, így egyre kevesebbet találkoznak. Végül, felismerve helyzetét, dönt és elköltözik otthonról. Beiratkozik egy tanfolyamra, új ismereteket tanul, képzi, fejleszti önmagát, hosszú idő után elkezdi értékelni azt az embert, aki valójában ő maga. Aztán jelentkezik egy fejvadász céghez, elküldik egy számára megfelelőnek tűnő állásinterjúra. Sok meghallgatás és forduló után már csak ketten maradnak a ringben. Egy vele egyidős, óriási multis tapasztalattal büszkélkedő szingli, és ő, a kisgyerekes anyuka, aki előtte még soha nem dolgozott ilyen helyen. Végül ő nyer.

A szakember azt tanácsolja, nézzünk minden este tükörbe, és kérdezzük meg önmagunktól, maradt-e még spontán mosolyunk, tudunk-e még örülni a pillanat szépségének; ez az első lépés a stressz leküzdésében. Ha a válasz nem, ideje, hogy tanácsot kérjünk, a barátainktól, a társunktól, a családunktól, a kollégáinktól. S ha megértünk a döntésre, a változásra, elkezdődhet önmagunk fejlesztése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

Hogyan stresszelnek a sejtek?

A stressz pszichológiai megnyilvánulásai mellett sok szó esett a sejtek nemrég felfedezett - számos népbetegség gyógyításában is felhasználható - vészreakciójáról is az augusztus végi budapesti világkonferencián.

hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a stressz?

A stresszhelyzetekre adott válaszaink igencsak különbözőek, s nem csak negatív reakciókról beszélhetünk, hiszen a kismértékű stressz fokozza energiánkat és éberségünket, segít a problémára koncentrálni. Ám amint erősödik a nyomás, a feszültség egyre inkább akadályoz minket abban, hogy megoldjuk a helyzetet - ilyenkor érezzük azt, hogy kikészültünk, emésztjük magunkat. Szakemberek szerint azonban minden esetben van segítség. Hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan orvosolhatjuk a bajt?

MTI Plázs

Hogyan kezeljük jól a stresszt?

A jól megélt és kezelt stressz az élet sava-borsa - fogalmazott Lukács Liza pszichológus a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által rendezett szakmai fórumon.

hvg.hu Plázs

Pillanatkép a szívről: mennyire vagyunk stresszesek?

Egy újfajta technológiának köszönhetően mérhető a stressz-szintünk, illetve az is, milyen hatással van mindez a szívünkre. A műszer amellett, hogy képekben és számokban is kimutatja egészségi állapotunkat, figyelmeztet, szükségünk van-e stresszoldásra, illetve orvosi vizsgálatokra.

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében