szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az aktív videojátékok a gyaloglásnál, néha még egy rövidebb kocogásnál is többet érnek - derül ki az oklahomai egyetem legfrissebb kutatási eredményéből.

A kutatók egy kisebb, 10-13 év közötti gyermekcsoport, 14 fiú és kilenc lány vizsgálatából vonták le következtetéseiket. Az eredmények szerint az úgynevezett exergaming, azaz a testmozgást igénylő hardverrel kiegészített számítógépes játékok a gyaloglásnál több energiát igényelnek.
   
A tesztek során a gyermekek energiaigényét tévénézés, a Dance Dance Revolution (DDR - Tánc Tánc Forradalom) nevű játék két szintjénél, a Nintendo Wii-vel játszható virtuális boksz és bowling, illetve a futópad használata közben mérték.
   
A videojátékok mindkét változata több, vagy közel ugyanannyi energiát igényelt, mint a futópadon egy erőltetett, vagy egy közepes sebességű gyaloglás - olvasható a Los Angeles Times online kiadásában megjelent beszámolóban.
   
A gyerekek a játék során háromszor annyi kalóriát égettek, mint pihenés, vagy tévénézés közben. A vizsgálat érdekessége, hogy a főként felsőtestmozgást igénylő Wii használata a DDR táncpadhoz hasonló hatásfokkot produkált.
   
A tanulmány szerzői szerint az aktív videojátékok jelentősége a szórakoztatásban betöltött szerepükben rejlik. A passzív, csupán meredt tekintetet igénylő játékokkal szemben ezek az eszközök egy összetettebb testedzési programban akár a kerékpározás vagy a gyaloglás kiegészítői lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!