szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt az első új típusú influenzás magyar beteg, s ismét igazoltak a korábban hatásosnak hitt antivirális szerrel szemben rezisztens vírustörzset Kanadában. Ennek ellenére az illetékesek nem változtatnak a járványmegelőzés stratégiáján. Az oltóanyag várhatóan szeptember végére elkészül, ám azt nem tudni, mi lesz, ha a járvány hamarabb lecsap.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyre nagyobb aggodalommal figyeli az új típusú influenza terjedését, a hazai illetékesek optimisták. Azt mondják, annak ellenére sincs szükség új pandémiás tervre, hogy meghalt az első magyar beteg. A 41 éves fiatalember halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni - mondják az orvosok -, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik életüket.

Jelenleg negyvenegy újinfluenza-vírussal fertőzött magyar esetről tudnak. Az Országos Epidemiológiai Központban az elmúlt 24 órában 7 mintát vizsgáltak meg, amiből négy esetben igazolták az új vírus kóroki szerepét. A négy új fertőzött személy - két nő és két férfi - külföldön tartózkodott az elmúlt hetekben. Ketten közülük több országban is jártak egymás után; ám valamennyiük állapota kielégítő, otthonukban gyógyulnak.

Az új vírus vélhetően ugyanúgy terjed, mint a szezonális influenza, vagyis a köhögés és tüsszentés során a levegőbe kerülő virális részecskék útján, amelyeket a közelben lévők belélegeznek. A betegség úgy is elkapható, hogy valamilyen fertőzött felülethez érünk hozzá, ahonnan a kórokozókat a kezünkkel viszünk a szánkhoz, orrunkhoz vagy szemünkhöz. A fertőződött ember már a tünetek megjelenése előtt egy nappal is továbbadhatja másoknak a kórt, s a tünetek megjelenésétől akár hét napig vagy még tovább is fertőző lehet. A kisgyermekek még ennél is valamivel hosszabb ideig fertőzhetnek.

© AP
Az új vírus genetikai elemzése és laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy hiányzik belőle a szokásos vírus génállományának egy szakasza, ezáltal kisebb a fertőzőképessége. Eközben holland kutatók azt állapították meg, hogy a vírus jól megél az orrban, ami azt jelzi, hogy sokáig keringhet az emberek közt, közben ártalmasabbá válhat.

Sokakban felmerül  a kérdés, hogyan lehet megkülönböztetni, hogy melyik vírussal fertőződött meg a beteg. A szezonális járványok mindig az őszi és a téli időszakban esedékesek, egyelőre tehát csak az új fertőzhet. Itthon is elérhető egy influenzagyorstesztet, ez 10-15 perc alatt kimutatja, hogy a páciens szervezetét a helyi járványokat okozó B típusú, a „világjáró” A típusú influenzavírus, vagy egyéb légúti vírus támadta-e meg. A leggyakoribb tünetek a torokfájás, izomfájdalmak, gyakran gyomor-bélrendszeri panaszok is jelentkeznek, illetve magas láz. Azok, akik immunrendrendszeri megbetegedésekkel küzdenek, akár bele is halhatnak a fertőzésbe.

"A maszk szerepe – miként a sebészorvosé a műtőben – nem az, hogy megvédje a viselőjét, hanem hogy ő ne fertőzhessen meg másokat" – mondta Jankovics István, Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának vezetője a HVG-nek adott korábbi interjújában. Annak érdekében, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk, szociális elszigetelődés ajánlott, vagyis az influenzás nem mehet iskolába, munkába, sőt, a családtagoktól is érdemes elkülönülni. A rendszeres táplálkozásra és higiéniára, rendszeres kézmosásra is törekednünk kell. Segíthet az is, ha az utasok a tömegközlekedési eszközökön fertőtlenítőszeres kendőkkel letörölgetik használat előtt a kapaszkodókat. S mindenekelőtt legyünk óvatosak, és ha valami gyanúsat észlelünk, jelezzük az orvosnak. Ha nem muszáj, ne utazzunk külföldre.

Ellenszer, ami nem mindig hatásos

A kormány hatmillió vakcinát biztosít a magyar lakosságnak – október végén kezdődhet meg az oltás tömeges beadása –, ebből nagyjából négymillió azoknak készül, akik az egészségi állapotuk vagy koruk miatt veszélyeztetettek, az egészségügyi dolgozók vagy például a rendőrök beoltására. Ősszel amúgy kétféle oltást lehet majd kérni: az egyik a szezonális, a másik az új típusú influenza ellen véd. Arról azonban egyelőre hallgatnak az illetékesek, hogy vajon mi lesz akkor, ha a járvány nem várja meg a vakcinát. 
   
Falus Ferenc tiszti főorvos azzal nyugtatja  lakosságot, hogy elegendő készlet van a megbetegedés kezelésére adható vírusellenes gyógyszerekből. Ám az egészségügyi kormányzat által megrendelt antivirális szerről időközben kiderült, nem mindig hatásos, vagyis megjelentek a mutálódott vírusok. A másik, egyelőre hatásosnak ítélt készítmény esetleges központi beszerzésének terve változatlanul nincs napirenden, jóllehet a legtöbb fejlett országban mindkettőből beszereztek.     

A tiszti főorvos állítja: nincs szükség mindkét vírus elleni készítmény központi beszerzésére, mivel az állami raktárakban lévő készlet szükség esetén kellőképpen hatékony lehet mind az egyes betegek terápiájában, mind a járvány terjedésének megakadályozásában.

Gyakorlati intézkedések: mit teszünk, ha baj van? 

A legmagasabb fokozatú készültség estén az egészségügyi ellátórendszerek elkezdenék a magyarországi raktárakban jelenleg por alakban tárolt antivirális gyógyszertartalék kiszerelését és patikákba szállítását. A legfertőzöttebb területeken a hatóságok korlátozhatnák a beutazást és az áruszállítást, bezárhatnának iskolákat, elhalaszthatnának rendezvényeket, maszkokat osztogatnának, amiket az utcán kellene viselni.

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtöki közlése szerint jelenleg nem indokolt a magyarországi nagy rendezvények elhalasztása, a rendezvényszervezők megtettek és megtesznek minden szükséges egészségügyi óvintézkedést. Mindenhol felkészülten várják a fesztiválozókat és a szórakozni vágyókat a különböző helyszíneken, és a szakhatóságok is segítséget nyújtanak, ha kell. Ám arra kérnek mindenkit, hogy aki betegnek érzi magát, lázas, az ne menjen dolgozni, ne menjen közösségbe, hanem forduljon orvoshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A Roche bízik az influenzajárványban

A svájci Roche gyógyszergyár, a világ legnagyobbja rákellenes szerekből, egyszersmind az egyik legjobban keresett influenzakezelő szer gyártója, csütörtökön 5,213 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett az első félévről egyszeri tételek és kisebbségi részesedések nélkül, 11 százalékkal többet a tavalyi első félévi 4,713 milliárdnál. Az elemzők csak 4,7 milliárdot vártak az első félévről.

hvg.hu Itthon

Új influenza: meghalt egy magyar beteg

Meghalt egy 41 éves magyar férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint