szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az illegális őssejt-beültetéssel kapcsolatban sokféle információ látott napvilágot. Amit tudni lehet, hogy a beavatkozások rendkívül veszélyesek, hiszen következményük – egyelőre – megjósolhatatlan. Ennek okáról, az őssejtek jelenlegi felhasználási lehetőségeiről szakembert kérdeztünk.

Ahogy Madarász Emília, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója magyarázza, nem egyfajta őssejt létezik. „A köldökzsinórvérből kinyert sejtek, amit a kisbaba születésekor levesznek és tárolnak, nem embrionális őssejtek, hanem többségükben már vérképzésre szakosodott, úgynevezett szöveti őssejtek. Vagyis, ha a donornak sérülés, vagy fertőzés miatt vérképző sejtekre van szüksége, ezek a sejtek biztonsággal felhasználhatók. Azt azonban, hogy ezek az őssejtek más környezetben, szövetekbe beültetve hogyan viselkednek, ott milyen folyamatokat indítanak el, egyelőre nem tudjuk” – szögezi le a kutató.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Sóoldat a fecskendőkben: kamu volt az őssejtterápia?

A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz - ismerteti az őssejtügy részleteit a csütörtöki Népszabadság.

MTI/hvg.hu Itthon

Fásy Ádám és egy ismert sebész is érintett az őssejt-beültetési ügyben

Egy budapesti egészségügyi intézmény területén és Kaposvárott fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítanak a rendőrök - közölte a rendőrség. A hvg.hu megtudta: az ügyben érintett cég vezetője egy ismert plasztikai sebész mellett Fásy Ádám televíziós producer is. A négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

HVG Tech

Őssejtkutatások: perek világszerte

Az emberi embriók tudományos célokra történő felhasználását nemcsak ideológiától fűtött tüntetések, hanem bírósági perek is kísérik világszerte.

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt