szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A rendelettervezet nyolc szálláshelyet különböztet meg, amelyek a következők:...

A rendelettervezet nyolc szálláshelyet különböztet meg, amelyek a következők: szálloda, gyógyszálloda, panzió (fogadó), kemping, üdülőház (bungaló), közösségi szálláshely, egyéb szálláshely (ilyen a fizető vendéglátás), illetve a falusi szálláshely.
   
Az üzemeltetési engedélyt valamennyi típusra a szálláshely fekvése szerinti jegyző adja ki, ő ellenőrzi a hatósági szabályok betartását is. Kisebb jogsértésnél csak figyelmeztet a jegyző, majd ideiglenesen bezáratja a szálláshelyet. Ha a vendég élete, egészsége és testi épsége van veszélyben, akkor azonnali hatállyal zárják be a szálláshelyet. Ha engedély nélkül üzemel a szálláshely, akkor az üzemeltetőre 100 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a jegyző.
   
A tervezet melléklete meghatározza a különböző szálláshelyek fizikai jellemzőit is. Például a kétágyas szállodai szoba minimális mérete 12 négyzetméter, az ágyaknak pedig legalább 80-szor 190 centimétereseknek kell lenniük. Ugyanez vonatkozik a panziókra is. A közösségi szálláshelyen a lakóhelyiségeket nemenként kell elkülöníteni, és ágyanként legalább 4 négyzetméter alapterület a norma.
   
Az Önkormányzati Minisztérium honlapján egy miniszteri rendelet-tervezet pedig az idegenvezetői tevékenységet szabályozza. A Magyarországon letelepedett idegenvezetőnek jelenleg előzetes engedélyt kell kérnie a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. Októbertől elég lesz bejelenteni azt, hogy valaki idegenvezetőként kíván ténykedni Magyarországon, de a szakmai - képzettségi - feltételeknek továbbra is meg kell felelni.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Romániában már 4400 halálos áldozata van a járványnak

Romániában már 4400 halálos áldozata van a járványnak

Fontos változás jön a Google Drive-ra: 30 nap után véglegesen törlődnek a fájlok a kukából

Fontos változás jön a Google Drive-ra: 30 nap után véglegesen törlődnek a fájlok a kukából

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró