A Fred Hutchinson rákkutató központban készült vizsgálat szerint - eredményeiről a Journal of Clinical Oncology című lap számolt be -, az elhízás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen növelik az újabb emlőrák kockázatát a túlélők között.
„Az elhízott nőknél 50 százalékkal nő a kockázat, azoknál, akik legalább napi egy alkoholos italt fogyasztanak, 90 százalékkal, a dohányzó nőknél pedig 120 százalékkal nőtt a kockázat” – közölte Christopher I. Li Ph.D., epidemiológus.
Korábbi kutatások szerint az elhízás (vagyis a testtömeg index 30kg/m2 feletti), az alkoholfogyasztás (heti hét ital megivása), és a jelenleg is tartó dohányzás fontos rizikótényezői a második emlődaganat kialakulásának. A kutatók szerint azok a dohányosok, akik legalább hét italt fogyasztanak el hetente, még nagyobb veszélyben vannak. „A gyógyultak számára tehát három módja van az újabb daganat megelőzésének: tartsák a normál testsúlyukat, ne dohányozzanak, és csak keveset igyanak” – közölte.
Az elhízás és az alkohol összefüggésben áll az ösztrogénszinttel, tehát főként ezzel magyarázzák az emlőrák magasabb kockázatát, mivel az ösztrogén fokozhatja a rák növekedését. A dohányzás és az emlőrák közötti kapcsolatot pedig a dohány rákkeltő vegyületeivel magyarázzák.
A vizsgálat során Li és munkatársai 365 nő testtömeg-indexét, alkoholfogyasztását és dohányzási szokásait értékelte ki, akiknek második alkalommal is volt mellrákjuk, és összehasonlították őket 726 kontroll személlyel, akiknél csak első alkalommal fordult elő emlődaganat. A résztvevők a Seattle és Puget Sound térségből származtak és első emlőrákjukat 40 és 79 éves koruk között diagnosztizálták.
Az Egyesült Államokban az mellrákosok 90 százaléka meggyógyul, így egyre nő a túlélők száma. Mivel ezeknek a nőknek eleve két-hatszoros a második daganat kialakulásának kockázata az átlag női lakossághoz képest, fontos megtenniük mindent a megelőzés érdekébe. Tudjuk, hogy az elhízás, a dohányzás és a nagymértékű alkoholfogyasztás a rák mellett számos egyéb betegséggel is összefügg, így ezen rizikótényezők csökkentése további előnyökkel jár.