szerző:
MTI

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Kétmillió adag oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

Azt kérik az orvosoktól, hogy azokat a súlyos betegeket hívják be először, akik krónikus légzőszervi betegségben szenvednek, asztmások, kóros elhízás vagy neuromuszkuláris betegség miatt csökkent a légzésük.

Az első ütemben oltanák be továbbá a szív- érrendszeri betegségben szenvedőket - kivéve a kezelt és beállított magas vérnyomást -, a krónikus máj- és vesebetegeket, az anyagcsere-betegségben szenvedőket, valamint azokat, akiknek a veleszületett betegségük vagy kezelés révén immunhiányos állapotuk van, (azaz csökkent az immunrendszerük működése) , így a HIV-pozitív és daganatos betegségben szenvedőket is - közölte sajtótájékoztatóján Falus Ferenc.
    
Ezzel egy időben kezdődik meg az egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozóinak, és az intézményekben huzamosabb ideig gondozott emberek és a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve ezt az infrastruktúrát működtető - legfeljebb 300 ezer - ember beoltása.
    
Az első ütembe tartoznak a várandós nők is, valamint azok, akik azt tervezik, hogy következő néhány hónapban teherbe esnek. Itt egyéni mérlegelésre van szükség - jegyezte meg Falus Ferenc.
    
A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be. A harmadik ütemben a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be.
    
Négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg, részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható. A patikában megvásárolható oltóanyag ára közlése szerint 2.000 forint alatt lesz.
    
A kétmillió oltóanyag kiszállítása szeptember 29-én kezdődik, ezt követően folyamatosan szállítják. Falus Ferenc reményei szerint a László kórház ambulanciáján dolgozókat már szeptember 29-én be tudják oltani, és a hét második felében az oltást megkezdik az ország különböző pontjain.
    
Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat.    

Kérdésre válaszolva Falus Ferenc elmondta, a három ütem nem válik majd el élesen, tekintettel arra, hogy kétmillió vakcina azonnal rendelkezésre áll.  Jó esély van arra, hogy az oltás döntő részét hat hét alatt le lehet bonyolítani. Mint mondta,  annak örülne, ha "sorban állások lennének". A járvány terjedésének érdemben úgy lehet gátat vetni, ha lakosság több mint fele védőoltásban részesül. Falus Ferenc közölte azt is, tartanak a humántesztek, és az eredmények nagyon biztatóak.
    

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Napi merítés

H1N1: bezárnak egy szegedi iskolát

Csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a szegedi Vedres István Szakközépiskolában, ahol a A/H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást - közölte Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

MTI Plázs

Újabb góc: H1N1 fertőz egy szegedi iskolában

A H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást egy szegedi középiskolában - tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

hvg.hu Plázs

H1N1: zár a száj körül?

Viseljenek légzésvédő maszkokat az egészségügyi dolgozók - adták utasításba az Egyesült Államokban az egészségügyi szervek. A hazai illetékesek is megtesznek mindent, hogy a lakosságot megfelelően felkészítsék az új vírusra. Mindeközben újabb iskolai megbetegedésekről szerzett tudomást az ÁNTSZ.

MTI Plázs

H1N1: egy dózis oltás is elég lehet

Ausztrál és amerikai kutatók csütörtökön jelentették be, hogy egyetlen adag új influenza elleni vakcina is elegendő védelmet nyújt egy felnőttnek, az oltás után tíz napon belül kialakul a védettség.

hvg.hu Plázs

H1N1: tanítási szünettel lehet védekezni

Túl vagyunk az első tömeges megbetegedésen, egy csepeli iskolában 112 gyermeket fertőzőtt meg az A/H1N1. Az országos tiszti főorvos szerint várható volt, hogy iskolákban, zárt közösségekben könnyebb dolga lesz az új vírusnak. Nem kizárt, hogy további megbetegedések lesznek, az ÁNTSZ szerint minden ilyen esetben indokolt a tanítási szünet mielőbbi elrendelése. Leghamarabb tavasszal lélegezhetünk fel, a járvány első hulláma után.

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

„Megfélemlített pedagógusok nem tudnak gondolkodó fiatalokat nevelni” – már bejelentkeztek Orbánnál a budaörsi tanárok

„Megfélemlített pedagógusok nem tudnak gondolkodó fiatalokat nevelni” – már bejelentkeztek Orbánnál a budaörsi tanárok

Trónok harca: Maisie Williams megszólalt Arya szexjelenetével kapcsolatban

Trónok harca: Maisie Williams megszólalt Arya szexjelenetével kapcsolatban

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok