szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazánkban, ahogyan a világ más országaiban is, több ember hal meg szív- és érbetegségben, mint az összes többi betegségben együttvéve. A szív- és érbetegségek kialakulásában az életmódnak és a társadalmi-környezeti tényezőknek döntő szerepük van. A különböző problémákat ezért megfelelő stresszkezeléssel és életmódváltással védhetjük ki.

A szív- és érrendszeri megbetegedések legfontosabb életmódbeli tényezői a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a küzdelem az élet mindennapi problémáival és azok lélektani következményeivel - depresszióval, szorongással, másokkal szembeni ellenséges attitűddel. Az átfogó életmódváltással azonban radikálisan befolyásolható az egészségi állapot és a várható élettartam. Az érelmeszesedés - beleértve a koszorúér-betegséget, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a zsíranyagcsere-zavart, a kövérséget és más krónikus betegségeket - tünetei megfelelő életmódváltás hatására jelentősen javulnak.

A magyar lakosság 32 százaléka dohányzik, ez az arány pedig még ennél is magasabb a 20-30 éves korcsoportban. „A felmérések szerint az egészségvédő, betegségmegelőző magatartást illetően különösen rossz a helyzetünk” – fejtette ki Eisler Olga pszichiáter, neurológus szakorvos, a Quintess Tudományos Testület tagja. „Ennek oka a „túlélő mentalitás”: ha egyik napról a másikra kell élem, akkor nem érdekel, hogy 55 éves koromban halok-e meg, vagy 80 évesen, először is a holnapon szeretnék túljutni. A dohányzás, a túlmunka, a kapkodva befalt étkezések rövid távra védelmi mechanizmusok, hosszú távra azonban pusztítóak.

Különösen rossz a helyzet a fiatalok körében
A Quintess Szívbarát klub nemrégiben éppen erre kívánta felhívni a figyelmet meghívott szakértők részvételével. Ennek legfőbb eszköze a Dean Ornish kaliforniai orvos professzor nevéhez fűződő speciális program, amelyet elsajátítva enyhíthetjük a szívünket érő terhelést.

„A páciensek olyan hatékony eszközöket, módszereket kapnak, amelyeket a saját mindennapi életükben napról napra alkalmazhatnak” – magyarázta a hvg.hu kérdésére Eisler Olga.

„Az Ornish-módszer az egészségtelen  életmód teljes megváltoztatását javasolja és segítséget nyújt abban, hogy ez a változás maradéktalanul sikeres legyen” – tette hozzá Tahy Ádám kardiológus. „A módszer részelemei  a táplálkozási szokások átalakításán kívül a  mozgási szokások megváltoztatása, a krónikus stressz kezelése, a kommunikációs készség fejlesztése,  pszicho-zociális támogatás, valamint  a  megfelelő motiválás.”

Dr. Tahy szerint a krónikus stressz elősegíti az érelmeszesedés kialakulását és progresszióját, ezen keresztül pedig a szívinfarktus, az agyvérzés és más életfontos szervek betegségeinek kialakulását. Mindezek mellett szerepe van a rák képződésében, gátolja a sebgyógyulást, károsan befolyásolja az immunrendszert, a mentális funkciókat, a memóriát és szexuális képességeinket is.

Dean Ornish
© AP
A kaliforniai egyetem orvosprofesszora, több mint harminc évvel ezelőtt már elindította azokat a kutatásokat, amelyek tudományosan igazolták, hogy átfogó életmódváltással a súlyos koszorúér-betegség progressziója megállítható, és tünetei valóban visszafordíthatóak. Eredményeinek hitelességét jelzi, hogy az amerikai kongresszus 2008 júliusában támogató határozatot hozott, miszerint az egyik állami felügyelet alatt álló amerikai biztosító társaság (Medicare) finanszírozza az Ornish által kidolgozott átfogó Spektrum programot. 
„Az Ornish-módszer a társadalmi körülményeket nem tudja megváltoztatni, de azt igen, hogy hogyan reagálunk a külső körülményekre” – fejtette ki a szakember. „A módszer javítja a stresszel szembeni alkalmazkodó képességünket. Mindezt megfelelő ismeretek átadásával, különböző jóga-, relaxációs és meditációs technikák, valamint speciális stresszkezelő és kommunikációs készségek gyakorlati elsajátításával és  alkalmazásával éri el. Számos közlemény bizonyítja a módszer hatékonyságát szív- és érbetegek, rákbetegek és HIV-fertőzött betegek gyógyításában is. Az Ornish-program része a fizikai edzésprogram is, mely nemcsak az életminőséget javítja, de befolyásolja génjeinket, a gének 'expresszióját', ami a várható élettartamot kimutathatóan növeli.”

Az egészséges táplálkozást sokszor összekötik a drága, organikus élelmiszerek fogyasztásával. Ez azonban nem feltétlenül jelent többletköltséget.

„Ornish módszere lehetővé teszi az egészséges táplálkozást elfogadható áron” – mondta Tahy Ádám. „A koncepció szerint egészséges és kevésbé egészséges ételeket ismerünk, ezek közül kell választani az adott személy rizikóprofiljának, a családjában előforduló betegségeknek, az addigi szokásainak és ízlésének megfelelően. A leginkább egészséges ételek nem feltétlenül drágábbak, mint a kevésbé egészségesek. Egyes tápanyagok, mint a transzzsírsavak, a telített zsírok, bizonyos gyorsan felszívódó, túlfinomított szénhidrátok károsan hatnak az egészségre, ezeket lehetőleg kerülni kell.  Az ilyen anyagok gyakran éppen a drága élelmiszerekben találhatók (drága húsételek, divatos péksütemények, különböző üdítőitalok stb.).  A program figyelembe veszi a felhasznált nyersanyag frissességét, azt, hogy hol és hogyan állították elő és dolgozták fel. Fontos, hogy tudatosan vásároljunk, tájékozódjunk a vásárolt élelmiszerek összetevőiről. Ez nem ár kérdése.”

„Mint minden étrendnél, itt is érezhető az árban a magasabb színvonal” – tette hozzá Eisler Olga. „Vannak azonban jó kompromisszumok: egy gabonából és friss gyümölcsből előállított reggeli olcsóbb, mint a megszokott vaj, felvágott, rántotta. Emellett vannak egészen különleges, mégis a szokásosnál alig drágább receptek.”

Sokan azzal hessegetik el az életmódváltás lehetőségét, hogy erre sem idejük, sem energiájuk nincs. Jellemzően ez azok szájából hangzik el, akik munkájukból kifolyólag nehezen tudnak időt szakítani saját magukra, esetleg családjuk miatt jut kevés lehetőségük saját egészségükkel törődni.

„Az életmód megváltoztatására hangsúlyozottan azoknak van szükségük, akiknek egészségét foglalkozásuk különösen veszélyezteti” – mondta Tahy Ádám. „Számukra különösen fontos eszköz lehet az Ornish-program. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a stresszleküzdő készségek és kommunikációs stratégiák elsajátítása náluk az életet jelentheti. Az életmódváltás javítja a munkavégző képességet, ezáltal az időbeosztást is. A leterhelt családosok számára két okból is fontos az egészséges életmód. Egyrészt saját egészségük, életminőségük, várható élettartalmuk miatt, de ami ennél sokkal fontosabb: az egészséges életmód minta a gyermekek számára, ezért nem mindegy, hogy a jövő generáció hogyan szocializálódik.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!