szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Manapság egy modernebb múzeum kiállításainak bemutatásához olyan interaktív és innovatív technikai megoldásokat...

Manapság egy modernebb múzeum kiállításainak bemutatásához olyan interaktív és innovatív technikai megoldásokat alkalmaznak, amelyekkel a vizuális ismeretszerzés érdekessé és izgalmassá tehető. Íme néhány példa, a világ legérdekesebb tárlatai a The Times című angol napilap Travel mellékletének a segítségével:

THE DARWIN CENTRE, London, Egyesült Királyság
Nyitva: naponta 10-17.50 óra; a belépés ingyenes; további információ: 020 7942 5000; www.nhm.ac.uk
A londoni Darwin Centre az egyik legújabb és legpompásabb példánya annak az evolúciónak, amelyen a múzeumok az elmúlt évtizedben keresztül mentek. Az angol Natural History Museum területén kialakított épület 78 millió fontjába került a szigetországnak, és már kívülről is különösen mutat. Az óriási fémszerkezetbe épített hófehér báb alakú épület nyolc emelet magas, és a legújabb technológiával kelti életre a környezetünket. Itt a tudománnyal mindenki sci-fi módra ismerkedhet, az élővilág biológiai folyamatait pedig falakra vetített virtuális természettudósok magyarázzák. Az üvegburák mögött szinte minden különleges állat- és növény fajt megtalálhatunk az óriás gyümölcsöktől az Elefánt-óriásbogárig, ha pedig tetszett egy-egy tárlat, akkor arról a belépővel járó „Nature Plus” internet kártyán összegyűjthetjük a kiegészítő információkat. A kártyán található kód segítségével ehhez az információhoz később bármikor hozzáférhetünk a világhálón, így az ismeretek felfrissíthetők.

MUSEE DE QUAI BRANLY, Párizs, Franciaország
Nyitva: kedd-szerda-vasárnap 11-18 óra (csütörtök-péntek-szombat 21 óráig); a belépődíj 8.50 euró, 18 éven aluliaknak ingyenes; további információ: 00 33 1 56 61 70 00,
A
www.quaibranly.fr Quai Branly egy igazán látványos kiállítás, amely az Eiffel torony közelében, egy furcsa épületben kapott helyet. A 200 méter hosszú, folyosó szerű múzeumterületben alkonyati fények, vérpezsdítő zene és videó felvételek között tekinthetjük meg azt a ritka antropológiai gyűjteményt, amelynek a témája a törzsi „primitív művészet”. A kiállítási darabok a világ összes tájáról érkeztek és a természetük nagyon széles skálán mozog, éppen ezért a múzeum 267 000 darabjából valamivel kevesebb, mint 5000 látható egyszerre valamilyen téma szerint csoportosítva. Láthattunk már itt ausztrál bennszülöttek művészeti alkotásait, szibériai sámánok ruhadarabjait, aztékok használati tárgyait, zuluk harci díszeit és szerszámait, sőt, még vietnami temetési dobokat is. Az egyedi hangulati aláfestés mellett a múzeum még azt is megengedi, hogy a legtöbb kiállítási darabot végigtapogassuk és azokkal személyesen is megismerkedhessünk.

NEMO, Amszterdam, Hollandia
Nyitva: kedd-vasárnap 10-17 óra; a belépődíj: 11.50 euró, négy éven aluliaknak ingyenes; további információ: 00 31 20 531 3233, www.e-nemo.nl
A NEMO szintén nem a tények felhalmozásával tanít, hanem az érzékeinken keresztül akar kíváncsivá tenni. Ez kell is, hiszen a múzeumot az építőik 4-16 éves gyermekeknek (és szüleiknek) alkották, azoknak, akik kedvelik a tudományt és a technológiát. A hely érdekessége, hogy a látogatók mindenhez hozzányúlhatnak, mindent kipróbálhatnak, amit csak akarnak. A NEMO-nak van egy igazi laboratóriuma is, ahol a gyerekek buborékokat keverhetnek szappanból vagy a C-vitamin kémiai reakcióiról tanulhatnak. Az állandó, egyben rendhagyó kiállítások egyike a szexuális felvilágosításról szól (szigorúan 12 éven felülieknek). Itt - a hollandoktól megszokott nyílt stílusban - véleményeket olvashatunk a szüzességről és felvételeket hallgathatunk az erogén zónáinkról és azok használatáról.

VASAMUSEET, Stockholm, Svédország
Nyitva: naponta 10-17 óra (szerdánként 20- óráig); 95 SEK (szerdánként 75 SEK), 19 éven aluliaknak ingyenes; további információ: 00 46 8 519 54800, www.vasamuseet.se
A Stockholmban található hajómúzeum is igen érdekes úticél lehet: a Vasamuseet tulajdonképpen egy XVII. századi  hajó, Svédország  saját Titanic-ja, amely több mint 300 évig vesztegelt a Stockholmot körülvevő öbölnek a fenekén, mire 1961-ben kiemelték. A hajó 95%-a teljesen restauráción esett át és egy kívülről elég jelentéktelennek tűnő, óriás épületbe van bepréselve. Ez persze ne tévesszen meg minket, ugyanis amint belépünk az épületbe, garantáltan leesik majd az állunk. A hajó „háza” azért lett így kialakítva, hogy a páratlan és elképesztően gyönyörűre faragott hajótestet kívülről is szemügyre vehessük. A kiállítás a hajón belül tovább folytatódik, és aki belép, annak igazi Karib-tengeri kalózok világát idéző élményben lehet része. A hajó összes terme, kabinja és zuga bebarangolható, és videókon keresztül, valamint modellek és makettek segítségével megismerhetjük tragikomikus történetét is.

KENNEDY SPACE CENTER, Orlando, Egyesül Államok
Nyitva: 9-17.30 óráig; a belépődíj  38$ a felnőtteknek, 28$ 11éves korig, 3 éves kor alatt díjtalan; további információ: 00 1 321 449 4400, www.kennedyspacecenter.com
A Kennedy Space Center verhetetlen az izgalmakban, főleg, hogyha akkorra időzítjük a látogatást, amikor rakétafellövés várható (a dátumokat meg lehet tekinteni a KSC weboldalán, de ezek gyakran változhatnak az időjárás függvényében). Maga a komplexum hatalmas, ezért egy KSC túra általában csak a főépületre és annak környékére korlátozódik. Itt megnézhetjük, hogyan dolgoznak az űrkutatók, honnan irányítják a NASA emberei a rakétákat az űrbe, és igazi űrhajósokkal is találkozhatunk. Külön bónusz, hogy az űrutazás élményét szimulátorokon is kipróbálhatjuk és a főépületben levő IMAX moziban megtapasztalhatjuk a látványt is, amely egy űrbe érkező űrhajóst fogad. Akiknek több ideje van, azok a KSC-ben befizethetnek egy Cape Canaveral-ra tartó busz túrára is, és a KSC kétnapos űrhajós kiképzést is kínál (Astronaut Training Experience), ahol testi és lelki erőpróbákra hívnak minket.

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha a K&H Bank ügyfele, még ma ellenőrizze a számítógépét

Ha a K&H Bank ügyfele, még ma ellenőrizze a számítógépét

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

A 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas szinte minden vagyonát jótékony célra ajánlotta fel

A 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas szinte minden vagyonát jótékony célra ajánlotta fel