szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonytalanság és káosz alakult ki az új influenza elleni védőoltás körül Csehországban. A hétfőn kezdődött védőoltási folyamat első három napjában ugyanis - különösen az egészségügyi személyzet körében - meglepően magas volt azok aránya, akik a vakcinát elutasították.

Az elutasítás legfőbb oka: az orvosok és az állampolgárok is attól tartanak, hogy a Csehországban alkalmazott vakcinának súlyos mellékhatásai lehetnek.

"A pánik felesleges, a vakcina biztonságos" - cáfolta csütörtökön a sajtóban is nagy teret kapott aggodalmakat Dana Jurásková egészségügyi miniszter.

Az aggodalmakat az a hír váltotta ki, miszerint a Glaxo-SmithKline (GSK) cég új influenza elleni vakcinája, az Arepandrix, Kanadában súlyos allergiás mellékhatásokat váltott ki. Ennek következtében a kanadai hatóságok mintegy 172 ezer Arepandrix vakcinát kivontak a forgalomból.

Miután Csehország szintén a GSK cégtől vásárolt vakcinákat, az orvosok és az emberek vélhetően megijedtek, s óvatosak. A cseh hatóságok ugyan igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket, de eddig nem nagy sikerrel.

Prága egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, a Vinohrady kórházban csak az egészségügyi személyzet kevesebb mint fele hagyta magát beoltani - mondta újságíróknak Vladimír Dryml kórházigazgató, aki szintén elutasította a vakcinát. Hasonló a helyzet másutt is. A dolgok tisztázódásáig több helyen egyszerűen leállították az oltást.

"Igaz, hogy mi is a GSK cégtől vásároltunk vakcinát, de azt nem Amerikában, hanem Drezdában gyártották. Az oltóanyag neve is más: Pandemrix. Az Észak-Amerikában gyártott, és Kanadában alkalmazott oltóanyagot nem hoztuk be Csehországba. Nincs ezért semmi ok arra, hogy a beindított oltási folyamatot megszakítsuk" - jelentette ki Marek Snajdr, az egészségügyi miniszter első helyettese.

Csehországban az első vakcinákat az egészségügyi személyzetnek és a krónikus betegeknek adták be hétfőn az oltásra előzetesen kijelölt körzeti orvosok és kórházak. Mára kiderült, hogy az oltásra kijelölt orvosi személyzet legalább fele elutasította a vakcinát. Az állampolgárokról, akik meghívásos alapon kapják a vakcinát, ilyen kimutatás ugyan nincs, de az orvosoktól származó értesülések szerint itt is sokan visszautasították az oltást.

Az első 95 ezer vakcinát tartalmazó szállítmány a múlt hét elején érkezett meg Csehországba, s a hét második felében az oltóanyagot szétosztották az orvosok között. A jóváhagyott program szerint egymillió embert oltanak be, míg további 2,5 millió vírusellenes gyógyszereket, illetve antibiotikumokat kap.

A második vakcina szállítmányt - 90 ezer adag oltóanyag - december elejére várják Prágába.

Csehországban eddig hét személy halt meg új influenzában; a megbetegedések száma meghaladja az ezret. Újinfluenza-járvány egyelőre nincs - állítják a hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

A Barcelona megrázta a pofonfát: kiírta a Facebookra, hogy indulnak Bukarestbe

A Barcelona megrázta a pofonfát: kiírta a Facebookra, hogy indulnak Bukarestbe

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival