szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Személyre szabott zeneterápiával enyhíthető a fülzúgás és fülcsengés - közölték hétfőn német kutatók.

A kezelés alkalmazkodik a páciensek zenei ízléséhez; a választott zenéből kiveszik az illető fülzúgási frenkvenciájával megegyező frekvenciájú hangokat, a módosított zenét használják az egyébként élvezetes terápiára.
   
Miután egy évig hallgatták az így előállított muzsikát, a páciensek arról számoltak be, hogy halkult a zúgás és a csengés fülükben. A különbség jelentős volt azokkal szemben, akik placebó, személyre szabás nélküli zenét kaptak - számoltak be róla az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányukban a szerzők.
   
A fülzúgás gyakori hallásprobléma a fejlett országokban, az életminőséget rontó hangos fülcsengés a teljes népesség 1-3 százalékát érinti a becslések szerint. Az Európai Unió egyik egészségügyi különbizottsága januárban hívta fel a figyelmet arra, hogy a fiatalok hallását veszélyezteti a hangos zenehallgatás. Jelzésük hatására az Európai Bizottság új irányelvében a személyi zenelejátszó eszközök biztonságosnak tekinthető hangerejének maximumát csökkentette.
   
A tanulmányt Christo Pantev vezetésével a münsteri Wilhelms Egyetem kutatói készítették. Elmondták, hogy a fülzúgás pontos oka nem ismert, ám az agy hangokat feldolgozó területe, a hallókéreg gyakran torz az érintetteknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat