szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sívakáció  legfontosabb része az, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre.

A sívakáció  legfontosabb része az, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre. Érdemes tehát indulás előtt röviden átgondolni, mi történik, ha elveszik a csomagunk vagy eltűnnek léceink, hogyan kerüljük el a baleseteket, és milyen alapvető elsősegélyfelszerelés legyen nálunk, hogy mit teszünk, ha mégis valami történik, kit hívjunk, kire számíthatunk ha netán valami gond van. Persze nagy valószínűséggel semmi nem fog történni, de jobb, ha az ember úgy indul neki, hogy fel van készülve ezekre az esetekre, akkor ugyanis nem érhetik meglepetések.

A legtöbb síterepen fel vannak készülve az ilyen helyzetekre. Ausztriában, Franciaországban, Svájcban és persze Olaszországban jellemzően több nyelven is beszélő pályaőrök segítenek a bajba jutottakon, még akkor is, ha nem nagy a gond. Adott esetben ők hívják a mentőhelikoptert, de ha szükséges, lesegítenek a felvonókon, átadnak egy orvosnak, és többnyire alapvető segélyellátást is nyújtanak. A nagy kérdések már lent kezdődnek. Ha orvoshoz megyünk, ki fizeti majd a vizsgálat és az ellátás díját? Ha komoly a gond, ki intézkedik - és milyen minőségben - a szállításról? Ki téríti lopás esetén a léc- vagy a snowboard és más felszerelés bérlésének költségeit?

©

Sokan azt hiszik, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya minden ilyen kérdést megold – ráadásul ingyenes. A regionális egészségügyi hatóságnál igényelhető kártya fedezi a sürgős ellátások költségét, amennyiben tulajdonosa hazájában (azaz az EU 27 országában) jogosult a társadalombiztosítási ellátásokra. Az EU-kártya azonban nem fedez mindent, csak az orvosilag szükséges szolgáltatásokat, ráadásul csak a szerződött szolgátatók fogadják el azt, a magánszolgáltatók nem. Mindezek felett amennyiben az adott tagállamban a biztosítottaknak önrészt is kell fizetniük, akkor ezt az önrészt minden esetben nekünk is meg kell fizetnünk, és ezt senki nem téríti mjd vissza.

Franciaországban és Svájcban például a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségét teljes összegben ki kell fizetni. A kifizetett számla alapján a hazatérés után, utólagosan igényelhető megtérítés az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztártól, de az önrészt ez nem tartalmazza, és adott esetben más díjtételeket sem. Érdemes tehát e kártya mellé olyan biztosítást kötni, amely jobban megfelel számunkra.

A különböző téli sportiztosítások a balesettől a fel nem használt síbérletig fedeznek minden kiadást – egyes esetekben még azt is, ha síelés közben mi okoztunk anyagi kárt másnak. Extrém helyzetekre pedig megvannak a megfelelő extrém biztosítási alternatívák, melyek biztonságot nyújtanak olyan helyzetekben is, amelyeket a hagyományos biztosítások nem fedeznek – legyen szó pályán kívüli, szűzhóban való sízésről, helikopteres indulásról, vagy gleccsersíről. Sőt, van olyan biztosítás, amelynek keretében a biztosítótrsaság még azokat a már itthon felmerült költségeket is átvállalja, melyekre a társadalombiztosítás sem nyújt fedezetet. Bármely orvosi vagy kórházi ellátásról szóló költség felmerülte esetén hazatértekor – vagy ha szükséges, még külföldről – természetesen haladéktalanul értesítse biztosítóját.

Érdemes persze a lehetőségek szerint elkerülni a veszélyes helyzeteket, hogy egyáltalán ne kerüljünk olyan szituációba, ahol a biztosításra szükségünk lehet. Ezek mellett javasoljuk, hogy tartsa be a következő alapszabályokat:

- Hacsak nem képesített vezetővel van, ne térjen le a kijelölt pályákról. Az utasbizosítások többsége ilyen esetekben nem érvényes.
- Kezdőként inkább vegyen professzionális sí- vagy snowboard leckéket! Lehetőség szerint ne a családtagok vagy a barátok oktassák.
- Kerülje azokat a pályákat, amelyekre úgy érzi, még nem áll készen.
- Gyerekeknek minden esetben javasolt a bukósisak használata!
- A hegyekbe készülődvén hozza magát formába: készítse fel testét a kemény igénybevételre. Tanulja meg az alapvető nyújtási technikákat, és gyakoroljoa őket testedzés előtt és után! A legtöbb baleset akkor történik, amikor a test elfárad.
- A balesetek másik nagy csoportja a Hüttéből való kijövetelt követően esik meg – vigyázzon tehát az alkohollal. Ráadásul az alkoholos befolyásoltság alatt történt balesetek többsége is kikerül a biztosítási körből. Akkor már inkább szellőztesse ki a fejét egy jó sétával.

©

Egy alap biztosítás, amely tartalmazza az esetleges hegyi mentés, orvosi-kórházi ellátás, de még bizonyos szintig a poggyászbiztosítás árát is, két főnek egy egész hétre alig több, mint hatezer forint – azaz 22 euró. Alig több, mint egy egynapos síbérlet ára. Ha emellett jogi költségekre, fel nem használt síbérletre, felelősségbiztosításra és még travel assistance szolgáltatásra is vonatkozó biztosítást kötünk, az átlagosan 1500 forinttal jelent többet egy hétre. Itt fontos megjegyezni, hogy mindig hasznos dolog átolvasni a biztosítás apróbetűs részét, hogy lássuk, mely esetekben nem fedez minket a biztosítás, így sok energiát és fáradságot spórolunk meg magunknak később.
 
És végül – a téli sportok biztosítások megköthetők az utazási irodákban, a különböző biztosítótársaságoknál, de – bizonyos biztosítók esetében – akár online is, így még csak fel sem kell állni kedvenc karosszékünkből.

-KJ-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!